Belföld

A szocialisták Ádertől remélnek konzultációt

Az MSZP a környezetbarát energiaforrásokról és az útdíjról egyeztetne

Az MSZP Áder János köztársasági elnököt arra kéri, hogy ha valóban fontos számára a környezetvédelem, kezdeményezzen konzultációt a parlamenti pártokkal az olcsóbb és tisztább energiaforrások alkalmazásáról és az útdíjrendszer környezeti terheinek enyhítéséről.

Beke Károly, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: itt az ideje, hogy az államfő megtöltse tartalommal azt, amit a környezeti értékek fenntartható megóvásáról a napokban mondott, és fellépjen az "avítt fideszes politikával" szemben.
A napelemekre kivetett termékdíj kapcsán az elnökségi tag azt mondta, az nem szolgálja Magyarország fenntartható fejlődését, csak a pénzbehajtásról szól.
A szocialista politikus szerint egyetlen egy uniós irányelv sem kötelezi arra a kormányt, hogy egy megújuló energiaforrásra kétszer akkora terhet rakjon, mint a sokkal veszélyesebb savas akkumulátorokra. Arra sem kötelezi Magyarországot az unió, hogy ötször-hétszer akkora terhet rakjon a napelemekre, mint az uniós átlag - mondta.