Belföld

A nemzetiségek szolgálata a nemzet szolgálata

Átadták a Nemzetiségekért díjakat

Átadták a Nemzetiségekért díjakat csütörtökön Budapesten. Az ünnepségen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelte: a díjjal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a nemzetiségek szolgálata az egész nemzet közösségének és az egész országnak a szolgálata.

Büszkék lehetünk arra, hogy Magyarországon 13 nemzetiség él, egyenlő jogokkal - hangsúlyozta a miniszter, aki üdvözölte, hogy egyre többen vállalják nemzetiségüket.
Balog Zoltán kiemelte:  a kisebbségekhez tartozóknak mindennap meg kell küzdeniük identitásukért, de ugyanígy vannak ezzel a magyar identitásúak is. Szerinte olyan világban élünk, amely nem erősíti, hanem éppen gyengíti a gyökereket, de fontos, hogy életben tartsák azokat.

A Nemzetiségekért díjat azok a személyek, szervezetek vagy nemzetiségi önkormányzatok vehetik át, akik, illetve amelyek példaértékű munkát végeztek a magyarországi nemzetiségek érdekében közéleti, oktatási, kulturális, egyházi, tudományos területen vagy a tömegtájékoztatásban,  gazdasági önszerveződésben. Idén tízen részesültek az elismerésben.

Hosszú, nehéz, szép és felemelő a Kárpát-medencében élők története - fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: bízik benne, hogy egy felemelő korszakhoz érkeztünk, egy nagy közös és sok kis közös történet olyan fázisához, amikor egyre inkább magától értetődő, hogy vannak olyan népcsoportok közöttünk, akiknek kettős identitása van.  Egyszerre büszkék arra, hogy Magyarországon élő magyarok és arra, hogy egy itteni nemzetiséghez tartoznak - mondta a miniszter, és azt kérte, ne kövessük el azt a hibát, hogy azt gondoljuk, "a globális utasítások" jegyében egyszerre befogadóbbak leszünk, mint korábban voltunk.

Idén tízen részesültek Nemzetiségekért díjban: a roma, illetve cigány kisebbség részéről Lakatos Mónika, a Rromanes Egyesület és Tóth Tiborné; a görögök képviseletében a Kariatidák Görög-Magyar Nők Kulturális Egyesülete, a lengyel nemzetiség képviseletében Bros Stanislaw Wojciechné, a német nemzetiség részéről Husztiné Nagy Ágnes és Gerhard-Dieter Seewann, az örmények képviseletében az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, a szerbek részéről az Opanke Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület, a szlovák nemzetiségtől pedig Sutyinszki János.
Balog kiemelte: a kettős identitás lelki és szellemi tartalék egyaránt, Magyarországnak és a magyar kultúrának szüksége van arra a pluszra, amit a kisebbségek adni tudnak. A nemzetiségek nemcsak állampolgárságuk jogán magyarok, hanem önmeghatározásuk, érzelmi kötődésük, feladatvállalásuk jogán is; fontos, hogy erősítsék azokat a közösségeket, személyeket, akik tesznek ezért a kettős identitásért - mondta a miniszter. 
Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte: a díjazottak és azok, akik egy-egy nemzetiségért tesznek, követei egy-egy népnek, nemzetiségnek. Reményét fejezte ki, hogy a nemzetiségek hitüket, kultúrájukat, nyelvüket meg tudják tartani a jövőben is, és a béke követei lesznek.