Belföld

„A legjobbak a két ország kapcsolatai”

Fidesz–CDU/CSU egyeztetés volt Angela Merkel budapesti látogatása előtt

Kiválónak minősítette tegnap a német-magyar kapcsolatokat Arnold Vaatz, Németország vezető kormányereje, a CDU/CSU frakcióvezető-helyettese és Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője. A két politikus a Parlamentben egyeztetett.

rogan
Rogán Antal és Arnold Vaatz. Stabil együttműködés az EU-ban (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásának előkészítése volt a fő témája Rogán Antal és Arnold Vaatz megbeszélésének. Vaatz a CDU/CSU képviselőcsoportjában a keletnémet frakciótagokat tömörítő csoportot vezeti. A német politikus kifejtette, köszönet illeti Magyarországot az 1989-es határnyitásért, emiatt is tekintik szívügyüknek a stabil magyar-német kapcsolatokat. Mint mondta, a kancellár emellett az elmúlt hónapokban és években is kiállt.

A politikus hangsúlyozta, a német politika támogatni kívánja Magyarországot a gazdasági konszolidációban, a növekedésben és a politikai stabilitásban is. Arról is szólt, mindkét ország azt gondolja, közös európai álláspontot kell kialakítani az orosz-ukrán válság kapcsán. Lapunk kérdésére válaszolva Arnold Vaatz azt mondta, mindkét ország elutasítja Ukrajna területi integritásának orosz megsértését. Hozzátette, az Oroszország elleni szankciók azonnal véget érnek, ha megszűnnek az azokat kiváltó okok. Az európai bevándorlásra rátérve azzal folytatta, humánus, az európai értékeknek megfelelő megoldásra van szükség. Arra is kitért, Németországnak demográfiai okokból szüksége van bevándorlókra, ugyanakkor a menedék és a migráció egymástól eltérő fogalmak. Szerinte a törvényi szabályokat úgy kell alakítani, hogy a szakemberek bevándorlását lehetővé kell tenni, de ezt el kell választani a menekültek ügyeitől. A menedékjoggal való visszaélésnek nevezte, ha a menedéket nem fenyegetettség, hanem a remélt gazdasági előnyök miatt veszik igénybe.

Rogán Antal a közös európai megoldás szükségességét hangsúlyozta, hogy meg tudják különböztetni a gazdasági és politikai menedékkérőket. Szerinte tagországi jogkörnek kell lennie, hogy az adott állam milyen formában fogad gazdasági menekülteket.

Felhívta a figyelmet, 2014-ben negyvenötezren kértek nálunk politikai menedéket, közülük közel húszezren abból a Koszovóból érkeztek, ahol ma nincs politikai üldöztetés. Szerinte az európai és magyar joggyakorlat nagyon hosszadalmas a menekültstátusz elbírálására, vannak olyan érintettek, akiknek ügyében nyolc hónap alatt döntenek a hatóságok. Az ő ellátásukról addig az államnak kell gondoskodni.

Mint folytatta, ha az unión belül a gazdasági kérdéseket bevándorlással lehet megoldani, akkor érdemes az európai országokon belüli munkaerő-áramlást előtérbe helyezni. „Az unió ezért is jött létre, ezért csatlakoztunk hozzá” – jegyezte meg. A frakcióvezető szerint Angela Merkel látogatása azt fejezi ki, hogy a két ország gazdasági és politikai kapcsolatai régóta a legjobbak. Ennek alátámasztására hozzáfűzte, az elmúlt négy és fél évben ötmilliárd euró értékben fektettek be német vállalatok hazánkban. Azt is jelezte, támogatjuk azt a német törekvést, hogy az unióban nem szabad fellazítani a konvergenciakritériumokat.