Belföld

A kormány köszönetet mond a demokratikus párbeszédért

Dömötör Csaba: Pénteki adatok szerint 2 301 463-an vettek részt a konzultáción

A kormány szombaton köszönetet mondott a nemzeti konzultációban részt vett minden állampolgárnak, akik a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint ezzel a demokratikus párbeszédet erősítették Magyarországon.

nemzeti konzultáció
A visszaküldött nemzeti konzultációs kérdőívek feldolgozását végzik szakemberek a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. XIV. kerületi telephelyén - MTI Fotó: Balogh Zoltán

Dömötör Csaba Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a pénteki határidőig jóval több mint kétmillió ember vette a fáradságot, hogy postai vagy internetes úton kitöltse a kérdőíveket, ezzel pedig messze a mostani lett minden idők legsikeresebb konzultációja.
Álláspontja szerint ezért épp annyira jár a köszönet azoknak is, akik részt vettek a konzultáció lebonyolításában. Az államtitkár köszönetet mondott azon dolgozóknak, akik a kézbesítésben, a nyomdai kivitelezésben, a szállításban, a válaszküldemények feldolgozásában és kiértékelésében részt vettek, illetve részt vesznek. Kiemelte, az elismerés azért is jár, mert volt olyan ellenzéki párt, amely kétségbe vonta az ő munkájukat.

A kérdőívek feldolgozása a következő napokban folytatódik, a kormány a jövő héten ad részletes tájékoztatást a végleges részvételi adatokról, majd utána az eredményekről - fejtette ki Dömötör Csaba, aki közölte, a pénteki adatok szerint 2 301 463-an vettek részt a konzultáción, közülük 175 ezren az interneten.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint ebben az ügyben azért mozdultak meg jóval több mint kétmillióan, mert a konzultáció olyan kérdésekről szól, amelyek pártállástól függetlenül mindenkit érintenek.

"A tét ugyanis az, hogy Magyarország bevándorlóország lesz-e vagy sem, a tét az, hogy elvehetnek-e tőlünk stratégiai jelentőségű jogköröket vagy a saját kezünkben tudjuk ezeket tartani" - sorolta a kabinet képviselője, ugyancsak tétként említve, hogy "meg tudtuk-e erősíteni Magyarország és végső soron Európa biztonságát".

nemzkonz
Ugyancsak kérdésre reagálva szól arról is, hogy a kormány szerint Soros György a közelmúltban tett nyilatkozatával beszállt a magyarországi kampányba, és ezzel cáfolta azokat az állításokat, hogy nincs semmilyen terve.