Belföld

A hónap közepéig be kell adni a bevándorlási különadó-bevallást

Az adóhivatalhoz eddig egyetlen bevallás sem érkezett a bevándorlási különadóról

Október 15-ig kell benyújtani az első teljes hónapot felölelő időszakról szóló bevándorlási különadó-bevallást, figyelmeztetett szerdai közleményében a pénzügyminisztérium.

A bevándorlási különadóról szóló, első, teljes hónapot, azaz 30 napos időszakot felölelő bevallást október 15-ig kell benyújtani. A 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetni. A bevándorlási különadó fizetési kötelezettség minden a migrációt támogató és finanszírozó szervezetre vonatkozik – figyelmeztet a tárca.

A minisztériumi közlemény kiemeli: a bevallási adatok tanúsága szerint az adóhivatalhoz eddig egyetlen bevallás sem érkezett a bevándorlási különadóról. Ez vélhetően két okra vezethető vissza a tárca szerint. Egyfelől lehetséges, hogy augusztus 25-e és augusztus 31-e között egyetlen szervezet sem finanszírozott bevándorlást segítő tevékenységet, másfelől az is lehet, hogy ezen szervezetek egyszerűen elmulasztották a bevallási kötelezettségüket teljesíteni.

 „A hosszú távú következtetések levonására - az elszámolási időszak rövidsége, illetve az önadózás saját bevallásra épülő rendszere miatt - még várni kell” - szögezi le a pénzügyminisztérium közleménye, amely arra is emlékeztet: a bevándorlási különadó szabályai augusztus 25-én léptek hatályba, ezért az első, szeptember 17-ig benyújtandó bevallásban mindössze 7 nap tevékenységéről kellett elszámolni.

Azt, hogy a valóságnak megfelel-e, hogy egyetlenegy szervezet sem végzett bevándorlási különadó köteles tevékenységet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzi. Amennyiben a revizorok az ellenőrzés során azt állapítják meg, hogy a törvényben foglalt kötelezettségek nem teljesültek, akkor a megállapított adóhiány mellett adóbírság, illetve késedelmi pótlék is kiszabható az érintett adózó terhére.  Szándékos adóeltitkolás esetén az adóbírság mértéke akár az adóhiány 200 százaléka is lehet. A kötelezettség nem teljesítése esetén, így például ha elmulasztja a bevallás benyújtását, mulasztási bírsággal is számolhat az adózó, melynek mértéke akár félmillió forint is lehet.

„A bevándorlási különadó éppúgy Magyarország biztonságát és védelmét szolgálja, mint a határkerítés, a megerősített határvédelem, illetve a jogi határzár. A közterhek igazságos elosztásának az elvét a kormány azzal igyekszik érvényre juttatni, hogy legalább részben az viselje a határvédelem költségét az, aki okozza e költséget” - figyelmeztet közleményében a minisztérium, amely arra is emlékeztet: a bevándorlási különadó alanyai maguk állapítják meg, vallják be és fizetik meg az adót. Annak megítélésében, hogy a szeptemberben végzett tevékenység bevándorlási adóköteles-e, az adóhivatal honlapján, az alábbi linken elérhető magyar és angol nyelvű általános tájékoztató segít. Emellett a NAV  kész személyes egyeztetésen tájékoztatni az érintett szervezeteket.