Belföld

A digitális eszközök hatékonyabbá teszik az oktatást

Digitális kompetenciafejlesztési uniós pályázatról beszélt a kormánybiztos

A digitális eszközök hatékonyabbá, eredményesebbé teszik az oktatást, a digitális kompetenciafejlesztési pályázat keretében éppen arról győződhetnek majd meg a tanárok, hogy ezek az eszközök megkönnyítik a dolgukat - mondta a digitális oktatás tartalomfejlesztéséért felelős kormánybiztos az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Czunyiné Bertalan Juditot a műsorban a hétfőn bejelentett, 34,4 milliárd forintos, digitális kompetenciafejlesztési uniós pályázattal kapcsolatban kérdezték. Kiemelte, a program fontos része a pedagógusok módszertani képzése, amelynek során be akarják nekik mutatni, mennyi lehetőség van a digitális eszközökben. Bíznak abban, hogy a tanárok ezeket a lehetőségeket megismerve belátják, hogy azok használata számukra nem teher, hanem éppen könnyebbé, eredményesebbé, "láthatóbbá" teszi a munkájukat - mondta.

Szakszervezet: A digitalizáció jelentette kihívásokat a VKF-en is meg kell vitatni 
A munkaerőpiacon a digitalizáció hatására megjelenő kihívásokról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) keretein belül is beszélni kell majd - mondta a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke. Kordás László kiemelte a gépesítés következtében megszűnő munkahelyek kérdését, a munkavállalók digitális kompetenciáinak fejlesztését célzó képzések szükségességét. A témával érdemes lenne szakszervezeti szinten is foglalkozni.

A program profiljának megfelelően a pedagógusokat e-learning módszerrel képzik majd - közölte a kormánybiztos.

Czunyiné Bertalan Judit jelezte, "a kütyük" kiváló eszközei a tehetséggondozásnak, de a frontális és a differenciált tanításnak is, emellett a hátrányos helyzetű gyerekeknél is jó eredményeket lehet általuk elérni.
A kormánybiztos a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra is kitért: a programban nem félnek megvizsgálni azt a lehetőséget sem, hogyan lehet a gyerekek saját eszközeit használni az órákon.