Belföld

A baloldali jelölt hajléktalantanyát csinálna a Józsefvárosból

Győri Péter visszahozná a tűcsere-programot is a kerületbe

Időközi polgármester-választás lesz július 8-án a Józsefvárosban, ahol egy független jelölt mögött sorakozik fel a teljes baloldali ellenzék. Győri Péter jelentős változtatásokat eszközölne a VIII. kerületben, amely Kocsis Máté polgármestersége idején nagyarányú fejlődésen esett át.

Győri Péter, a baloldal jelöltje az abcug.hu-nak adott terjedelmes interjúban elmondta: „kevesebb politikai dumát és több szociális bérlakást akar Józsefvárosban”, visszahozná a tűcsere-programot a kerületbe, és nagy beleszólást adna a civileknek az önkormányzati ügyekbe. Emellett együttműködne a hajléktalanellátókkal is.

Győri Péter elismeri, hogy az önkormányzat Kocsis Máté vezetésével odafigyelt a kerület szegény lakosaira, hogy a korábban megkezdett fejlesztéseket nem leállította, hanem folytatta, a kerület élhetőbbé tétele érdekében. Ugyanakkor a baloldali jelölt szerint nem csökkenteni, hanem növelni kellene a 4600 ingatlant számláló önkormányzati bérlakás-állományt és nehezményezi, hogy az önkormányzat egy elfogadott rendelet értelmében tíz év alatt 2800 bérlakástól válna meg. Polgármesterként Győri az eladásokat megakadályozná.

A baloldali jelölt 1990 óta a hajléktalanokkal foglalkozó Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke, tagja volt az SZDSZ józsefvárosi csoportjának, 1996 óta a Hálózat Alapítvány vezetője is. Nehezményezi, hogy az önkormányzat rendészeti eszközökkel nyúlt a hajléktalankérdés rendezéséhez. „Arra inspirálták a helyi rendőröket, hogy igazoltassanak és zaklassanak, miközben a hajléktalansággal foglalkozó szektort meg sem kérdezték” - állítja Győri, kiemelve, hogy együttműködésre ösztökélné a rendőrséget a hajléktalanellátókkal.

Arra a felvetésre, hogy a Kocsis Máté vezette önkormányzat egyik szimbolikus lépése a drogosok tűcsereprogramját szervező Kék Pont-iroda bezárása volt, Győri azt válaszolta: „nem kérdés, hogy szükség van tűcsere-programokra”, még akkor is, ha korábban „olyan helyzetek alakultak ki, amit a környező lakosság már nehezen tudott tolerálni”.

Az önkormányzat mellett Győri olyan testületeket hozna létre, amelyekbe civil szervezeteket, szakértőket hívna meg, akik véleményezhetnék az előterjesztéseket, állást foglalnának, bekerülne a véleményük a testület elé, belelátnának az ügyekbe, befolyásolhatnák az ügyeket.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom