Belföld

A Városliget szerint nem jelentenek környezeti kockázatot a munkálatok

A cég szerint a parkoló megszüntetése több ezer négyzetméternyi zöldterületet jelent

Városliget Zrt. szerint a Közlekedési Múzeum tervezett munkálatai nem jelentenek környezeti kockázatot sem a Városligetre, sem a környező lakóépületekre, és ezt határozatában a Pest Megyei Kormányhivatal is megerősítette.

A Városliget Zrt. szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a XIV. kerületi önkormányzat kedden, ugyancsak közleményben azt írta: a kerület polgárai érdekében továbbra is kéri a környezeti hatásvizsgálat elvégzését a Közlekedési Múzeumnál. Hozzátették, Szabó Rebeka (Párbeszéd), az önkormányzat környezetvédelemért felelős alpolgármestere is kérte korábban a kormányhivatalt, hogy folytassa le az eljárást, mivel szerinte az építkezés hatással lehet a Városliget és környéke talajvízviszonyaira, a lég- és zajszennyezés pedig a környék lakóinak életére lehet ártalmas.

A Városliget Zrt. közleményében az áll: azt, hogy a múzeumnál tervezett munkálatok nem jelentenek kockázatot, a kormányhivatal is megerősítette határozatában, miután az építkezéshez kapcsolódó előzetes vizsgálati dokumentáció megállapításai alapján nem rendelt el további vizsgálatokat. Az előzetes vizsgálati dokumentációt a komoly referenciákkal és szakmai tapasztalattal rendelkező FTV Geotechnikai, Geodéziai és Környezetvédelmi Zrt. készítette, amely teljes körűen vizsgálta a Közlekedési Múzeum rekonstrukciójának városképvédelmre, természetvédelemre, talajra, felszíni és felszín alatti vízre, zajra, rezgésre, levegőminőségre és hulladékgazdálkodásra gyakorolt hatásait - írták. Úgy fogalmaztak: ismételten szeretnék megköszönni Zugló önkormányzatának és Szabó Rebeka alpolgármesternek, hogy ráirányították a figyelmet a projektre, a Városliget "régóta esedékes, történelmi jelentőségű" megújítására, illetve arra is, hogy a tervezett fejlesztésekhez kapcsolódóan a cég "mindig a lehető legfelelősségteljesebben" jár el.

Álláspontjuk szerint ezt alátámasztja a http://www.kormanyhivatal.hu/download/b/2a/f2000/36856_1_2016.zip webcímen elérhető, csaknem ötszáz oldalas dokumentáció is, amelyet az említettek "feltételezhetően nem tanulmányoztak át", hiszen az "alapjaiban cáfolja" az önkormányzat közleményének tartalmát.

A Városliget Zrt. megismételte, a Közlekedési Múzeum új épülete a jelenleginél kisebb alapterületen épül fel, ennek és a mostani felszíni parkoló megszüntetésének köszönhetően "több ezer négyzetméternyi zöldfelületet" kapnak vissza a parkhasználók. A hatályos városligeti építési szabályzattal összhangban folytatott tervezésnél a térszint alatti kiállítótereket növelték meg, így "a parkrehabilitáció során érintett fák számában sincs változás". A korábbi tájékoztatás szerint a városligeti építkezéseknél "egyetlen egészséges fát sem vágnak ki". Hozzátették, hogy a Liget Budapest projekt valamennyi építési munkálatát a legismertebb környezettudatos épületminősítési rendszer (BREEAM) követelményei alapján tervezték, ennek köszönhetően az új épületek alacsony környezetterhelésű anyagokból készülnek majd, így garantált azok energiatakarékos üzemeltetése is.