Belföld

A Miniszterelnökség indított vizsgálatot az Öveges-program ügyében

Csepreghy Nándor az LMP vádjaira reagált

Az Öveges-program ügye nem új, hiszen éppen a Miniszterelnökség indított vizsgálatot tavaly nyáron a programban tapasztalt visszaélések gyanújának felderítésére, a vizsgálat befejeztével pedig maga a Miniszterelnökség utasította az érintett tárcát, hogy tegyen büntetőfeljelentést - közölte Csepreghy Nándor európai uniós fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, miután az LMP közölte: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egyaránt felelős lehet az Öveges-programmal kapcsolatos súlyos visszaélésekért.

 "Hogy kerül a csizma az asztalra?" - kérdezte Csepreghy Nándor, hangsúlyozva, hogy a Miniszterelnökségnek más ügyekhez hasonlóan ebben az esetben sincs lehetősége és szándéka sem a nyomozásba való beavatkozásra.
Csepreghy az LMP antikorrupciós szakszóvivőjének szavaira reagált. Előzőleg ugyanis Hadházy Ákos arról beszélt, hogy pártja szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egyaránt felelős lehet az Öveges-programmal kapcsolatos súlyos visszaélésekért.
Hadházy nehezményezte, hogy noha a Miniszterelnökség ellenőrzési főosztálya súlyos szabálytalanságokat tárt fel a mintegy 17 milliárd forintos, főleg kémiai laboratóriumok kialakítását vagy munkafüzetek készítését célzó oktatási program megvalósításában, felelősöket mégsem nevezett meg, és a vizsgálatokba nem vonta be a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt.

Az LMP korábban közölte: az egyes városok számára más-más cégek teljesen megegyező munkafüzeteket készítettek az Öveges-program keretein belül. Szekszárdon például az is előfordult, hogy 13 millió forintért fejlesztettek ki egy tanterem-foglalási szoftvert, egyetlen hét alatt.  

A vizsgálat eredményét ismertetve Hadházy Ákos közölte: összeférhetetlen ajánlattevők jelentkeztek a pályázatra, és összefonódó céghálózatok „nyúlták le az uniós forrásokat”.

Az LMP szerint a program összege mintegy 70 százalékának jogszerű felhasználása vitatható. Hadházy, aki az önkormányzatok felelősségét is felvetette, azt szeretné tudni, ki vonható felelősségre a visszaélések miatt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) határozottan visszautasítja az LMP azon vádjait, amelyek az Öveges-programban az emberi erőforrások miniszterének felelősségét firtatják. A minisztérium vizsgálja jogi lépések lehetőségét az elhangzott rágalmakkal szemben.
A tárca közleményében kiemelte: a minisztérium a szocialista kormányzás alatt indult Öveges-program működésében tapasztalt visszaélések miatt, csaknem féléves vizsgálatot követően, büntetőfeljelentést tett. Az eljárás jelenleg is folyamatban van. A tárca visszautasítja az LMP alaptalan vádjait, s hisztériakeltésnek tartja azokat - olvasható a közleményben.