Belföld

A Kúria hitelesített egy, az NVB által korábban megtagadott népszavazási kérdést

A kérdést Vágó Gábor nyújtotta be

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egy májusi határozatát megváltoztatva keddi ülésén hitelesített egy népszavazási kérdést, amely azt célozza, hogy az állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdasági cégeknél dolgozók ne kereshessenek többet az államfőnél. A Kúria szerint ugyanis - szemben az NVB határozatával - a kérdés egyértelmű.

A kezdeményezés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?".
Az NVB május 2-ai ülésén - 6:4 arányban - tagadta meg a hitelesítést, arra hivatkozva, hogy a kérdés nem egyértelmű, mert nem egzakt a jövedelem, illetve foglalkoztatási jogviszony meghatározása.
A Kúria kedden, az MTI-nek küldött közleményében ugyanakkor azt írta: álláspontjuk szerint tévedett a NVB, amikor határozatában a "foglalkoztatási jogviszony" és a "jövedelem" fogalmak egyértelműsége hiányában tagadta meg a kérdés hitelesítését.
Arra hívták fel a figyelmet, hogy "ha egy adott fogalmat jogszabály külön meghatározás vagy más jogszabályi definícióra utalás nélkül használ, akkor annak a fogalomnak létezik egy általános, mindenki által ismert jelentéstartalma". 
A Kúria - a felülvizsgálati kérelemmel egyetértve - megállapította, hogy mindkét fogalmat több jogszabály külön meghatározás vagy más jogszabályi definícióra utalás nélkül használja.
A kérdést - az NVB határozata szerint "Vágó Gábor magánszemély" (az LMP egyik alapító tagja, volt országgyűlési képviselő) nyújtotta be.