Belföld

A Fidesz a DK vezetőjével kezdené a korrupcióellenes harcot

A DK szerint törvénytelen középítkezési projektekkel kapcsolatos kormányzati gyakorlat

A Fidesz-frakció szerint Vadai Ágnes DK-alelnök saját főnökével szemben kezdheti a korrupcióellenes harcot, Gyurcsány Ferenc ugyanis szerintük "minden idők legkorruptabb kormányzását követte el".

A Fidesz parlamenti frakciója hétfőn közleményben reagált az ellenzéki politikus által elmondottakra, aki szerint törvénytelen a középítkezési projektekkel kapcsolatos kormányzati gyakorlat, a miniszterelnök erről szóló vasárnapi nyilatkozata pedig a korrupció nyílt beismerése. 
Vadai Ágnes sajtótájékoztatóján Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövet könyvét felidézve azt kifogásolta: Németh Lászlóné korábbi nemzeti fejlesztési miniszter minden héten leült Orbán Viktor kormányfővel, átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, melyikeknek legyen prioritása és melyik pályázatok nyerjenek. Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt mondta: nyilvános eljárási rendszerben születnek a kormány döntései; egy bizonyos értékhatár felett minden pályázati döntésnek át kell mennie a fejlesztési kabineten.
A nagyobbik kormánypárt frakciója a DK kifogásaira reagálva arra emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc maga is elismerte, hogy "azért hagyta ott az MSZP-t, mert ott loptak", és azt is, hogy "honnan vándorolt a szocialista párthoz a pénz, jobb, ha nem tudjuk". Szerintük a tiltott pártfinanszírozás gyanúját is erősen felveti, hogy Gyurcsány Ferenc családi cége jelenleg is napi három millió forintot "tesz zsebre" egy tisztázatlan és eltitkolt brüsszeli megbízás révén azért, hogy a fejlesztési pénzek elköltését ellenőrizze, "miközben a Gyurcsány-Bajnai-kormány a hazánkat illető uniós források hetvenhat százalékát is szabálytalanul költötte el".

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom