Belföld

Lakossági LED-csereprogram indul nyáron Békéscsabán

Becslések szerint lörülbelül háromezer háztartás él majd a lehetőséggel

Lakossági LED-csereprogram indul nyáron Békéscsabán, egy energiakereskedő cég biztosítja a jelentkezőknek az ingyenes LED-es forrásokat; az önkormányzat a tájékoztató kampányt, az internetes regisztrációt, továbbá a fényforrások szállítását és kiosztását végzi – erről határozott a megyei jogú város közgyűlése csütörtökön.

Lakossági LED-csereprogram indul nyáron Békéscsabán
Képünk illusztráció
Fotó: MH archiv / Hegedűs Márta

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester az ülésen elmondta, úgy „kerülhetett Békéscsabára a sor”, ha az önkormányzat vállalja ezeket a feltételeket.

Azt mondta, az önkormányzat segítséget nyújt a regisztrációhoz, mert annak folyamata bonyolult, villanyszámlákat kell hozzá feltölteni, be kell mutatni a korszerűsíteni kívánt ingatlant; ez alapján számolja ki az energiakereskedő cég számítógépes programja, hogy mennyi és milyen erősségű LED-es fényforrásra van szükség. A várhatóan hathetes regisztrációs folyamat nyáron indul, diákmunkások segítik majd azokat, akik ezt igénylik. Hozzátette, a LED-eket felajánló CYEB Energiamegoldások Kft. számításai szerint körülbelül háremezer háztartás él majd a lehetőséggel.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester úgy fogalmazott: „az önkormányzat minden jó ügyben partner tud lenni, most is erről van szó”.

A határozati javaslatot a 16 jelen lévő képviselő egyhangúlag elfogadta.

Az energiahatékonyságról szóló törvény alapján az energiakereskedő cégeknek minden évben a forgalmuk után energiahatékonysági programok támogatását kell biztositani.