Belföld

A magyarok jelentős többsége elutasítja a külföldi kampányfinanszírozást

Mert az sérti Magyarország függetlenségét és szuverenitását

A választókorú magyarok 61 százaléka szerint elfogadhatatlan, ha egy párt kampányában résztvevő szervezetek külföldi támogatásban részesülnek. Ráadásul mindössze a megkérdezettek 34 százaléka mondta azt, hogy nem sérti Magyarország függetlenségét és szuverenitását a külföldi finanszírozás – derül ki az Alapjogokért Központ aktuális közvélemény-kutatásából.

A magyarok jelentős többsége elutasítja a külföldi kampányfinanszírozást
A felmérésre adott válaszok aránya arra a kérdésre: Ön szerint elfogadható, hogy ha egy párt kampányában résztvevő szervezetek jelentős összegű külföldi támogatásban részesülnek?
Fotó: Alapjogokért Központ

A 2022-es áprilisi országgyűlési választás a nemzeti oldal negyedik kétharmados felhatalmazásával és a legfontosabb politikai kérdésekben a nemzeti érdekkel ellentétes álláspontot képviselő baloldal sokadik vereségével zárult. Tavaly augusztusban ráadásul Márki-Zay Péter elárulta, hogy az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelentős adományokat kapott az Action for Democracy (AFD) nevű, az amerikai baloldalhoz köthető Soros-szervezettől. A rendszerváltoztatás utáni legsúlyosabb külföldi befolyásolási botrányban számtalan hazai baloldali szervezet, köztük a Bajnai Gordon fémjelezte DatAdat érintettségére derült azóta fény. A Nemzeti Információs Központ megállapítása szerint a külföldről érkezett több mint 4 milliárd forintnyi összeg „Magyarországra utalt támogatás a magyar választások befolyásolását szolgálta”.

Az incidens súlyosságát igazolja, hogy a magyar közvélemény élénk érdeklődést mutat a botrány iránt, ugyanis a megkérdezettek döntő többsége (77 százaléka) már hallott az ügyről, amely alig 22 százalék figyelmét kerülte csak el. Mindez igen figyelemreméltó tény annak tükrében, hogy a baloldali dollármédia gyéren számolt be az eseményekről, ezzel is leplezve saját érintettségét. Igyekezetük „érthető”, hiszen a hazai közvélemény nem tolerálja a külföldi beavatkozásokat, ugyanis a választópolgárok jelentős többsége (61 százaléka) nem tartja elfogadhatónak, ha egy párt kampányában résztvevő szervezetek jelentős összegű külföldi támogatásban részesülnek.

Éppen ezért a magyar választópolgárok úgy gondolják, hogy a kampányfinanszírozási botrány összefügg a nemzeti önrendelkezés kérdéskörével. A megkérdezettek több mint fele (54 százaléka) szerint a külföldi támogatások sértik Magyarország szuverenitását, ezzel pedig a népfelség elvére épülő demokráciát.

A nemzeti oldal politikai hitvallását a „Magyarország az első” gondolat jelenti, az ország stabilitását pedig a magyar választópolgárok demokratikus felhatalmazása biztosítja. A dollárbaloldal botránya nyomán kibontakozó események jól mutatják, hogy a baloldal igyekszik eleget tenni a külföldi támogatók elvárásainak, az emberek akarata helyett a guruló dollárkötegek mentén politizál. Béke helyett háborút, beruházások helyett munkanélküliséget, észszerű kereskedelmi kapcsolatok helyett drágulást okozó szankciókat követel. Orbán Viktor szavaival élve „ennél durvább dolog talán nincs is, mint hogy az ember a saját hazája helyett a politikában, pénzért, a megbízó érdekét képviselje.” Nem véletlen, hogy a magyarok négyszer egymást követően mondtak határozott nemet az idegen érdekeket érvényesítő politikára, s álltak ki a nemzeti érdekek mellett.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink