Belföld

Karácsony Gergely leváltotta a dollárbaloldal spiritus rectorát

Miután kitört a Rákay–Korányi-háború a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampánytámogatása miatt, Karácsony Gergely a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Kendernay János a főváros új városdiplomáciai vezetője.

Karácsony Gergely leváltotta a dollárbaloldal spiritus rectorát
Korányi Dávid, a nagy ember éppen telefonál
Fotó: Metropol

A bejegyzésben – amit az atv.hu vett észre – Karácsony Gergely azt írta, hogy a 2019-es önkormányzati választás után Budapest visszaszerezte a tekintélyét a nemzetközi partnerei előtt. Ennek elérésben kulcsszerepe volt Korányi Dávidnak, aki november végéig vezette a főváros diplomáciai munkáját. Korányi Dávid továbbra is közel lesz a fővároshoz, ugyanis mint kiderült, „a szövetség különmegbízottjaként, díjazás nélküli pozícióban fogja segíteni Budapest nemzetközi munkáját, a városok demokráciáért folytatott küzdelmét Európában és világszerte”.

Piti hazugságok

A napokban Rákay Philip három baloldali hazugságot leplezett le az ellenzék kampányfinanszírozásáról, pontosabban a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalomnak és más baloldali szervezeteknek juttatott amerikai támogatásokról.

Márki-Zay Péter és a „kapitánycsináló” Bajnai Gordon, aki simán lecserélte korábbi ügyfelét, Karácsony Gergelyt a hódmezővásárhelyi polgármesterre
Márki-Zay Péter és a „kapitánycsináló” Bajnai Gordon, aki simán lecserélte korábbi ügyfelét, Karácsony Gergelyt a hódmezővásárhelyi polgármesterre
Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldal

Az első az, hogy az amerikai dollárok nem kampányra, hanem kultúraváltásra érkeztek, a második az, hogy csak magyar útlevéllel lehetett adakozni és a harmadik az, hogy mikroadományozók ezrei dobták össze a pénzt. Egy nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből az is kiderült, hogy az amerikai Action for Democracy – amelynek Korányi Dávid az elnöke amellett, hogy máig ő volt Karácsony Gergely városdiplomáciai tanácsadója is – nemcsak Márki-Zay Péter mozgalmának, a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) utalt 1,8 milliárd forintot a választási kampány alatt, hanem egymilliárd forintot kapott az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója és 148 millió forintot a DatAdat, amely az egyesült ellenzék kampányát segítette. 

Az Origo emlékeztetett: Márki-Zay Péter azt állította, hogy mikroadományokból érkezett a csaknem nyolcmillió dolláros amerikai támogatás. Korányi Dávid, Karácsony Gergely – cikkünk megjelenésekor már csak volt – városdiplomácia főtanácsadója, az Action for Democracy elnöke pedig a lebukást követően azt mondta, hogy a guruló dollárokat a „diaszpórában” élő magyarok tízezrei adták össze.

Szorul a hurok

Korányi Dávid tehát a lebukást követően az első közleményében továbbra is mikroadományokról beszélt, de mivel a botrány továbbgyűrűzött, ezért újabb, tegnap megjelent közleményében már

elismerte, hogy intézményi támogatók is voltak a guruló dollárok mögött, ezzel is beismerve, hogy tarthatatlan volt a baloldal és az ő korábbi mikroadományos állítása.

Korányi Dávid pár órája ismerte csak el, hogy szó sem volt mikroadományokról, máris leváltotta Karácsony, mivel vélhetően már számára is roppant kínossá kezdett válni – pestiesen szólva: már ciki lett – Korányi Dávid „közelsége”.

Korányi Dávid
Korányi Dávid
Fotó: Wikipedia

Erre szokták mondani, hogy „szorul a hurok”. Ami persze nem csoda. Sokan emlékezhetnek arra, hogy a magyar „dollárbaloldalt” amerikai pénzből finanszírozó és irányító Korányi Dávid a Metropol értesülései szerint az amerikai milliárdosok – és a Soros-birodalom – egyik kedvenc helyén, New Yorktól autóval alig 50 percre, Connecticutban vett magának álomvillát – csaknem kétmillió dollárért. Korányi ezt megelőzően havi csaknem egymillióért barátjának, Karácsony Gergelynek a tanácsadója is volt, közvetlen közelről dirigálta a legutóbbi választási kampányt, előbb Karácsonyt, aztán Márki-Zayt irányítva és pénzelve. Bajnai Gordon korábbi munkatársa korábban New Yorkban lakott egy luxuslakásban, de ahogy azt szűkebb körben gyakran kifejtette, az amerikai metropolisnál biztonságosabb, „élhetőbb”, tisztább levegőjű villára vágyott.

Csúf lebukás

A szociális érzékenységének hiánya miatt annyiszor szenvedő magyar baloldalon már ez a hír is sokaknál kiverhette a biztosítékot, bármennyire is kiváltságos szerepbe került volt Korányi. Mert nem elég – gondolhatták sokan –, hogy eléggé félrenavigálta az ellenzék hajóját a legutóbbi választások során, ennek ellenére nem átallott még költekezni sem. Most pedig olyan csúfosan bukott le, hogy a fal adta a másikat – szokás mondani hasonló esetekben. Más kérdés, hogy a fal ez esetben a régi jó barát: Karácsony Gergely volt. Korányinak legalábbis érdemes lenne elgondolkodnia azon, hogy ennyi ballépés után mennyi mozgástér maradt számára elvbarátai között.

Kendernay János tavaly óta az LMP elnökségi tagja
Kendernay János
Fotó: Facebook

Visszatérve Karácsony Gergely Facebook-posztjára, Kendernay Jánosról azt írta, hogy nemcsak a hazai zöldpolitika szereplője, hanem a csaknem harminc éves diplomáciai múltjának köszönhetően, korábbi magyar és EU-diplomataként egyaránt hasznos és fontos tudást, tapasztalatokat is hoz magával. Különböző szakpolitikai kérdésekben való jártasságával, többek között a klímavédelem, a fenntarthatóság, a biztonság, nemzetközi válságkezelés és megelőzés területén, illetve az európai intézmények működésével kapcsolatos szerteágazó ismereteivel, jó és elismert tárgyalópartnerként, széles nemzetközi kapcsolataival Budapest, a budapestiek csak jól járhatnak – véli a főpolgármester.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom