Belföld

Korányi Dávid a Telexen magyarázkodik a külföldi kampánytámogatásokról

A Telexnek magyarázkodott Korányi Dávid a baloldal külföldi kampányfinanszírozási botránya kapcsán. Rákay Philip három baloldali hazugságot leplezett le egy vasárnap közzétett videóban az ellenzék kampányfinanszírozásáról, pontosabban a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalomnak és más baloldali szervezeteknek juttatott amerikai támogatásokról. Korányi ezért döntött úgy, hogy a Telexnek reagál az őt ért vádakra. 

Korányi Dávid a Telexen magyarázkodik a külföldi kampánytámogatásokról
Korányi Dávid
Fotó: Wikipedia

Rákay szerint a baloldal három dologban is hazudott a kampány során. Ezen kijelentések közül az első az, hogy az amerikai dollárok nem kampányra, hanem kultúraváltásra érkeztek, a második az, hogy csak magyar útlevéllel lehetett adakozni és a harmadik az, hogy mikroadományozók ezrei dobták össze a pénzt. Közben egy múlt szerdán nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből az is kiderült, hogy az amerikai Action for Democracy nemcsak Márki-Zay Péter mozgalmának, a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) utalt 1,8 milliárd forintot a választási kampány alatt, hanem egymilliárd forintot kapott az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója és 148 millió forintot a DatAdat, amely az egyesült ellenzék kampányát segítette.

A Telexnek Korányi még a leleplező videó nyilvánosságra kerülése napján nyilatkozott – írta a Magyar Nemzet. Mint mondta, „autoriter vezetők elleni fellépés és a demokrácia leépítése elleni küzdelem nem pártpolitikai kampány, sem az amerikai, sem a magyar szabályok szerint.”

Mi azt sosem állítottuk, hogy nem Orbán és más aspiráns, aktuális diktátorok ellen küzdenénk minden erőnkkel – fogalmazott az Action for Democracy vezetője Rákay első állítását tagadva. Ezt Korányi szerint a szervezet honlapján, sajtóközleményeikben és minden anyagukban alapvető misszióként kommunikálták, ezért szó sincs nagy leleplezésről.

Korányi azt állította, hogy a Rákay Philip videójában bemutatott felület csak egyike volt az adománygyűjtő oldalaknak, amiket a fundraising kampány során használtak. Az Action for Democracy honlapja mellett az ActBlue és az Action Network felületén, valamint a Magyartavasz.hu nevű, a nyugat-európai diaszpórát célzó magyar nyelvű oldalon keresztül is sokan iratkoztak fel, és küldtek adományt. A szervezet direktben ért el támogatókat emailben és a közösségi médián keresztül, többen pedig a banki átutalást választották. Volt olyan nap februárban, amikor több százan küldtek támogatást az Action for Democracynak, így Korányi szerint nem igaz, hogy csak tizenegy ember adta össze a hárommilliárd forintot, amit a szervezet Magyarországra juttatott.

Azon a ma is elérhető oldalon, amelyet Rákay mutatott a videóban, ugyanakkor valóban nem kell megadni útlevélszámot.

Korányi a Telexnek azt írta, hogy a magyar, útlevélszámot kérő donációs oldal a régi honlapon működött, és az már nem érhető el április óta. Azt ígérte, hogy a szervezet informatikusai előkeresik a tavaszi verziót, ám azt csak később tudja elküldeni, mert New Yorkban hétvégi munkaszünet volt – magyarázkodott Korányi. 

Hozzátette ugyanakkor: nincs olyan törvényi előírás, amely alapján ellenőrizniük kellene a támogatók állampolgárságát. Ez csak egy extra gesztus volt a részükről, hogy megelőzzék a támadásokat, ami „hiú ábrándnak bizonyult” – fogalmazott Korányi Dávid.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom