Belföld

A CIA-ig érnek a dollárbaloldal támogatásának szálai

A baloldal választási kampányát tengeren túlról milliárdokkal támogató Action for Democracy kapcsolatrendszere egészen az amerikai titkosszolgálatig, a CIA-ig ér – derül ki abból a jelentésből, amelyet a nemzetbiztonsági bizottság szerdán tett közzé. A jelek szerint az amerikaiak által támogatott kör kulcsszereplője a Bajnai Gordon, illetve a Ficsor Ádám nevével fémjelzett DatAdat-csoport, amely gyakorlatilag az ellenzéki kampányt bonyolította – olvasható az Origo cikkében, amelyet a Magyar Nemzet foglalt össze.

A CIA-ig érnek a dollárbaloldal támogatásának szálai
Az Action For Democracy kapcsolatba hozható a National Endowment for Democracy-val, amelyet gyakran úgy emlegetnek: „a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön”
Fotó: Sky News

Ahhoz, hogy a legutóbbi országgyűlési választásokat Amerikából befolyásolták, nem fér kétség. Ebben pedig minden jel szerint kulcsszerepe volt a Bajnai Gordon és a Ficsor Ádám nevével fémjelzett DatAdat-csoportnak – olvasható az újságcikkben. Mint kifejtik, a nemzetbiztonsági szolgálatok feltérképezték az Action For Democracy kötődéseit, és feltárták, hogy a szervezet kapcsolatba hozható a National Endowment for Democracy-val (NED), amelyet nyílt források gyakran úgy említenek mint „a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön”. A NED az 1990-es évek végén fejezte be aktív magyarországi tevékenységét, amikor biztossá vált Magyarország NATO-csatlakozása. „2014-ben a NED vezetősége úgy értékelte, hogy a magyar belpolitikai helyzet annyira aggasztóvá vált, hogy intenzív gondolkodási folyamat kezdődött a magyarországi tevékenységük újrakezdéséről”. 

Korányi Dávid, Gyurcsány Ferenc egyik fiókája
Korányi Dávid, Gyurcsány Ferenc egyik fiókájának a fotón látható ruházata vélhetően kizárólag a titkosszolgálatok megtévesztését szolgálja
Fotó: Metropol

Amennyiben a szervezet az ismételt magyarországi megjelenés mellett dönt, úgy nem kíván magyarországi irodát nyitni, hanem magyar partnereket keres, akiken keresztül érvényesítheti céljait – olvasható a nyilvánosságra hozott beszámolóban. Ha ezen az optikán keresztül vizsgáljuk, még érdekesebb a NED-hez kötődő Action for Democracy tevékenysége. A Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója, Korányi Dávid által irányított szervezet mintegy 3 milliárd forinttal segítette a baloldal választási kampányát. A jelentés szerint ugyanis a Márki-Zay Péter által életre hívott Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) 1,8 milliárd, a DK közeli Ezalényeg.hu kiadója, az Oraculum 2020 Kft. több, mint 1 milliárd, a DatAdat cégcsoport közel 150 millió, a Gemius Hungary Kft. pedig mintegy 3 millió forintot kapott az Action for Democracy-tól.

Márki-Zay Péter beszédet mond a Gyurcsányék által szervezett egyik kata-tüntetésen
Márki-Zay Péter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mint köztudott Bajnai és Ficsor is meglehetősen jó amerikai kapcsolatokkal rendelkeznek. Az általuk irányított cégekben szép számmal bukkantak fel amerikai szakértők. A szoros tengerentúli kötődést támasztja alá egy, a Wikileaks által közzétett diplomáciai távirat is. A dokumentumból, amelyet a követség küldött Washingtonba – és amelyet a CIA-hoz, az amerikai védelmi minisztériumhoz és a külügyhöz is eljuttattak – kiderül, hogy a Bajnai-kormány leendő tagjai közül az amerikaiak különös figyelmet szenteltek Ficsor Ádámnak – írja az Origo. Az akkor titkosszolgálati miniszternek jelölt Ficsorról azt írták, hogy jó kapcsolatot ápol a nagykövetséggel, és érdemesnek találták arra, hogy részt vegyen az amerikai külügyminisztérium külföldieknek szóló vezetői programjában (IVLP – International Visitors Leadership Program) is. Ficsor mindössze öt hónapig volt titkosszolgálati miniszter. Az Index korábbi írása szerint a váratlan lemondás valódi oka azonban az volt, hogy Ficsor – az után a pár hónap után, amelynek során belelátott a magyar szolgálatok működésébe és hozzáfért szenzitív anyagokhoz – elfogadta az amerikaiak meghívását, és kiutazott, hogy részt vegyen az IVLP-programban.

Márki-Zay Péter és a „kapitánycsináló” Bajnai Gordon, aki simán lecserélte korábbi ügyfelét, Karácsony Gergelyt a hódmezővásárhelyi polgármesterre
Márki-Zay Péter és a „kapitánycsináló” Bajnai Gordon, aki simán lecserélte korábbi ügyfelét, Karácsony Gergelyt a hódmezővásárhelyi polgármesterre
Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

A 2010-es választások után nem sokkal egyébként maga Bajnai Gordon is Amerikába ment, hogy ott vállaljon el egy vendégelőadói pozíciót a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen. Bajnai Gordonról a saját környezetében is meg vannak győződve, hogy külföldről irányítják. Bizalmasa, „régi harcostársa”, Gansperger Gyula a következő mondatokkal írta körül a volt kormányfőt: „Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött – én azt gondolom – külföldi erők és finanszírozók állnak. (...) Ugye, kik ezek az erők? Ugye, egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon.”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom