Belföld

Bajnai cégénél vizsgálódik az adóhatóság

Egy Szegi nevű, Tokaj környéki kis faluban találtak rá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a Bajnai Gordon és társai nevével fémjelzett cég, a DatAdat Professional Kft. könyvelési adataira. A Magyar Nemzet értesülései szerint a nyomozók az után jutottak el a vidéki kistelepülésre, hogy sem a cég hivatalos székhelyén, sem a bejelentett könyvelőjénél nem akadtak a társaság tevékenységének nyomára.

Bajnai cégénél vizsgálódik az adóhatóság
Bajnai Gordon
Fotó: MH

A Bajnai Gordon és volt titokminisztere, Ficsor Ádám nevével fémjelzett DatAdat Professional Kft. a gyanú szerint 2020-ban illegális módon csökkentette fizetendő adóját, valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott. A Magyar Nemzet emlékeztetett az adóhatóság közleményére, amely szerint szeptember 27-én házkutatás történt a cégnél. Kiderült az is, hogy a DatAdat a törvényi előírásokat megszegve nem a bejegyzett székhelyén működött, hanem egy Ficsor Ádám, a volt szocialista titkosszolgálati miniszter tulajdonában lévő lakásban. A cég vezetői telefonon sem voltak hajlandók megmondani a társaság tényleges működési helyét, és az iratokat a NAV a DatAdat hivatalos könyvelőjénél sem tudta megtekinteni, mert a megadott címen nem is volt könyvelőiroda. Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalniuk a nyomozóknak. A Magyar Nemzet információi szerint ez a DatAdat által be nem jelentett iroda az eldugott kis Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, Szegiben található, ahol a múlt héten ismét kutattak az adóhatóság emberei.

Emlékezetes, hogy a 2022-es kampányban Bajnaiék cége is dolgozott a baloldal részéről, legalábbis erről beszélt Márki-Zay Péter volt miniszterelnök-jelölt. A DatAdat ugyanakkor tagadta, hogy érintett lenne az ügyben, amelyben már a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is vizsgálódik. Azóta kiderült: a baloldal kampányát ismeretlen eredetű amerikai forrásokból finanszírozták egy Action for Democracy nevű szervezeten keresztül, amelynek igazgatója az a Korányi Dávid, aki korábban éppen Bajnai Gordon főtanácsadója, majd kül- és biztonságpolitikáért felelős szakállamtitkára volt. Korányi nemrég Karácsony Gergelynek is főtanácsadója lett, amíg a főpolgármester vissza nem vonta megbízatását, miután kínossá vált, hogy a New Yorkban luxuskörülmények között élő férfi „távmunkában” dolgozik. 

A lap szerint „ma már tudjuk”, hogy Korányiéknak csaknem kétmilliárd forintot sikerült becsatornázniuk a baloldal 2022-es kampányába, és ebből az összegből fizette ki Márki-Zay Péter Bajnai és társai DatAdatját is. Mindez pedig felveti a tiltott kampányfinanszírozás gyanúját, és jelentős nemzetbiztonsági kockázatot is jelent. Lehetséges, hogy nem az idei volt az első alkalom, amikor amerikai pénzből csinált kampányt Magyarországon a baloldal. Korányi ugyanis már a 2019-es önkormányzati választásokra is szerezhetett forrásokat Karácsony Gergelyék 99 mozgalom nevű, ismeretlen eredetű pénzből működő szervezete számára. Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő a napokban feljelentéskiegészítést tett a NAV-nál az ellenzéknek juttatott amerikai pénzekkel és a DatAdat-botrány legújabb fejleményeivel összefüggésben – írta a Magyar Nemzet. Budai azért fordult ismét a hatósághoz, mert a DatAdat kétmilliárd forintot zsebelt be a választást megelőző tizenkét hónap alatt, de a társaság saját beszámolója szerint szinte a teljes bevételük gyorsan el is tűnt, mivel mintegy 1,8 milliárd forintot költöttek el úgynevezett eladott (közvetített) szolgáltatásokra.

Kapcsolódó írásaink