Belföld

Martonyi Jánost és Ritz Juditot díjazta a Batthyány Alapítvány

Idén harmadik alkalommal ítélték oda a 2019-ben alapított gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat

Martonyi János jogtudós, volt külügyminiszter kapta idén a gróf Batthyány Lajos-díjat, a mártír miniszterelnök feleségéről elnevezett gróf Zichy Antónia-díjat pedig Ritz Judit, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Bálint Sándor Szeretetszolgálatának intézményvezetője vehette át a Magyar Batthyány Alapítvány csütörtöki budapesti eseményén.

Martonyi Jánost és Ritz Juditot díjazta a Batthyány Alapítvány
A gróf Zichy Antónia-díjjal kitüntetett Ritz Judit, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Bálint Sándor Szeretetszolgálatának intézményvezetője
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Fiumei úti síkertben az október 6-i nemzeti gyásznapon tartott rendezvényen Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára hangsúlyozta: Magyarországnak és a magyar nemzetnek minden eddiginél nagyobb szüksége van olyan emberekre, akik mind hivatásuk gyakorlása során, mind magánéletükben vallják a Magyar Batthyány Alapítvány által is megfogalmazott alapvető elveket és erősítik a magyar közösségeket, családokat, a magyar nemzetet.

Hoppál Péter méltatásában úgy fogalmazott, hogy Ritz Judit életének minden pillanatát a kereszténységből fakadó önzetlen szeretet, az együttérzés és hivatástudat hatja át. A hűség, a kisközösségek, az idős emberek, az elesettek és a család egységének érdekében kifejtett rendkívüli gondozói és oktatói tevékenysége teszi érdemessé a gróf Zichy Antónia-díjra – mondta.

A gróf Batthyány Lajos-díjjal kitüntetett Martonyi János, jogtudós, korábbi külügyminiszter a Magyar Batthyány Alapítvány díjainak átadásán a Fiumei úti sírkertben
A gróf Batthyány Lajos-díjjal kitüntetett Martonyi János, jogtudós, korábbi külügyminiszter a Magyar Batthyány Alapítvány díjainak átadásán a Fiumei úti sírkertben
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Martonyi János jogtudósként, politikusként és professzorként is példakép, aki mindig az elvek és a törvényesség alapján állt éppúgy, mint díjának névadója, Batthyány Lajos gróf – méltatta a díjazottat az államtitkár, hozzátéve: Martonyi Jánost eredményei elérésében széles látókörű, lojális, konzervatív gondolkodása segítette. Hitvallásának alapja, hazafisága a nemzeti identitásra épülő euroatlanti elkötelezettségű magyarság – emelte ki Hoppál Péter.

Balog Zoltán, a Dunamelléki egyházkerület református püspöke, a díjazás fővédnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy nincs keresztény kultúra, világlátás és értékrend személyes elkötelezettség, személyes hitbeli döntés nélkül.

Batthyány-Schmidt Margit, az alapítvány elnöke kiemelte, hogy az elismerésekkel mindig olyan példaképeket, alkotó embereket díjaznak, akiknek személye tíz-húsz évvel később is vállalható és megkérdőjelezhetetlen. Ők azok, akik örök mementót hagynak Magyarország újkori történetében – mondta.

Az alapítvány idén is adományozott posztumusz díjakat: Szőcs Géza (1953-2020), magyar költő, politikus; Kopp Mária (1942-2012) orvos, klinikai pszichológus, az MTA doktora; valamint Konrád Istvánné (1951-2022), a Magyar Piac Szövetkezet elnök-alapítója részére.

A Magyar Batthyány Alapítvány idén harmadik alkalommal ítélte oda a 2019-ben alapított gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat, amelyeket olyan személyek kaphatnak, akik kiemelkedő és példamutató tevékenységük révén korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak.

Kapcsolódó írásaink