Belföld

Amerikai pénzek a választási kampányban

A baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter a minap egy podcastban ismerte be, külföldről finanszírozták a baloldal országgyűlési kampányát, ráadásul a névtelenség és a törvényesség megőrzése érdekében jogi trükkökhöz is folyamodtak – számolt be róla az Origo.

Amerikai pénzek a választási kampányban
Márki-Zay Péter elszólta magát a kampányfinanszírozás kapcsán
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje nemrég egy podcast műsor vendégeként buktatta le saját magát és politikai közösségét. A műsorban szóba került a kampánytámogatás is. Ennek kapcsán Márki-Zay több olyan kijelentést is tett, amiből egyértelműen kiderül, a baloldal kampányát Amerikából finanszírozták, ráadásul a Soros-szervezetek is feltűnnek a háttérben.

Márki-Zay a kampánypénzek kapcsán ígéretet tett rá, hogy azok elszámolását nyilvánosságra hozza, ez azonban eddig még nem történt meg. A műsorban azonban a baloldal bukott jelöltje elmondta, nemrég kaptak kézhez egy 42 ezer sorból álló elszámolást.

Ehhez Márki-Zay hozzátette, hogy még júniusban érkezett több száz millió forint támogatás az Egyesült Államokból egy alapítványtól. Az alapítvány az az Action for Democracy volt, amely már a kampány legelején is aktívan támogatta a baloldalt.

Az utalás a Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára érkezett. A mozgalom habár aktívan részt vett a kampányban, akárcsak a többi baloldali párt, a papírforma érdekében hivatalosan egyesületként működött. Ez azonban felvet egy-két problémát, hiszen a politikai pártokra sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak.

A jelenleg hatályos törvények értelmében ugyanis párt nem fogadhat el névtelen adományt, valamint külföldi szervezettől és nem magyar állampolgárságú természetes személytől vagyoni hozzájárulást. E törvényi előírás azonban nem köti az egyesületeket.

Az Action for Democracy egyébként már a kampány korai szakaszában aktívan segítette a baloldalt, és ahogyan a DatAdat cégcsoport, úgy ez az alapítvány is Bajnai Gordonhoz és köréhez kapcsolódik . Mint ismeretes, a DatAdat cégcsoport felelős a feltételezések szerint azokért a kéretlen, tömegével kiküldött kampány SMS-ekért, amelyek a baloldalra való szavazásra buzdítottak.

Az Action for Democracy elnöke egyébként az a Korányi Dávid, aki több szállal is kötődik mind Bajnai Gordonhoz, mind pedig a Soros-szervezetekhez. A szervezet óriási energiákat mozgatott meg a magyar választás befolyásolása érdekében, hiszen mint korábban írták, Magyarország – és a magyarországi országgyűlési választások – a „globális demokrácia megvédéséért” vívott háborújuk első harctere.

Ennek keretében New York városközpontjában a Time Square egyik óriáskivetítőjét is kibérelték, amelyen szavazásra buzdították a magyarokat angol nyelven. A szervezetet vezető Korányi egyébként nem sokkal a 2019-es önkormányzati választások után tűnt fel újra mint Karácsony Gergely főtanácsadója.

Bajnai Gordon miniszterelnök mögött ott ül Korányi Dávid (New York, 2009)
Bajnai Gordon miniszterelnök mögött ott ül Korányi Dávid (New York, 2009)
Fotó: MTI/Beliczay László

Politikai karrierjét azonban Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején kezdte, majd Bajnai Gordon külpolitikai főtanácsadója lett. A Kontra tavasszal azt is kiderítette, hogy a tanácsadó 2009 szeptemberében elkísérte a volt kormányfőt a Soros–Rockefeller-egyeztetésre is.

Korányi a Pozsonyban székelő Globsecnél stratégiai tanácsadó, a szervezetet a Soros nevével fémjelzett Nyílt Társadalom Alapítvány támogatja. Energiadiplomáciai vezető munkatárs a szintén Soros által támogatott, Washingtonban székelő Atlantic Councilnál. Tagja az ECFR-nek, a European Council of Foreign Relations pán-európai agytrösztnek, amelyet a Soroshoz köthető Open Society Found alapított, és óraadó tanár volt azon a Johns Hopkins Egyetemen, ami igazi gyűjtőhelye a Soros-híveknek.

Az Action for Democracy szervezet tanácsadó testületének elnöke, a magyar származású írónő, Kati Marton is szoros kapcsolatban áll Soros Györggyel. Kati Marton korábban a Soros-féle Human Rights Watch és a New America Foundation elnöki posztját is betöltötte, de tevékeny a CEU körül is.

Nem meglepő tehát, hogy a Soros-szervezetek megpróbálják Márki-Zay Pétert hitelteleníteni, hiszen ezek alapján felmerül a választási törvény kijátszása és végső soron a választási csalás kísérlete is a baloldal részéről.

Kapcsolódó írásaink