Belföld

DatAdat-botrány: elhúzódhat a nyomozás

Elhúzódó nyomozásra lehet számítani a Bajnai Gordon-féle DatAdat-botrányban, amelynek során a választási kampány végjátékában a volt miniszterelnökhöz köthető cég illegális adatbázisok segítségével milliószámra küldött kéretlen SMS-eket, és indított hívásokat.

DatAdat-botrány: elhúzódhat a nyomozás
A Bajnai Gordonhoz köthető cégháló nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket
Fotó: MH

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a sajtó kérdésére megerősítette: jelenleg is zajlik a nyomozás a kéretlen SMS-esek és hívások kapcsán. A szervezet elnöke elmondta, számos panaszbeadvány érkezett az ügyben, illetve hozzátette azt is, hogy ő maga is kapott ilyen SMS-t, amelyet szintén csatolt az iktatórendszerben.

Péterfalvi elmondta: a vizsgálat hosszú időt vesz igénybe, hiszen be kell azonosítani, hogy kik kezdeményezték a hívásokat és az SMS-üzeneteket, illetve kik ezeknek a számoknak az előfizetői. A NAIH elnöke kiemelte: jogsértés gyanúját veti fel, hogy több panasztevőt az azonosításra használt nevén szólítottak meg, így felmerül, hogy a küldők jogszerűtlen profilozást végeztek. Péterfalvi aggodalomra okot adónak nevezte, hogy a DatAdat észtországi vállalata egy olyan szoftvert hirdetett meg forgalmazásra, amely képes összerendezni a telefonos és a papíralapú adatbázisokból származó információkat, vala-mint az online interakciókat.

Már a választások előtt a sajtó tudomására jutott, hogy a Bajnai Gordonhoz és köréhez köthető DatAdat cégháló segítette a baloldal kampányát. A nyomozás eddigi információi alapján az SMS-kampányt a DatAdat osztrák leányvállalata rendelte meg, és az adatbázist is ők szolgáltatták a művelethez. A megszerzett adatok nagy részét Facebookról, azon belül is a Messenger alkalmazásból szerezték be.

A profilozással foglalkozó cégek bevett gyakorlata, hogy az általuk használt chatbotok észrevétlen módon gyűjtik a személyes adatokat. Egy hangfelvételen a cégháló vezetői maguk beszélnek róla, hogy ezekkel a módszerekkel tucatnyi országban befolyásolták a politikai folyamatokat, és így dönthették el az ellenzéki előválasztást is Márki-Zay Péter javára. A módszer azonban nem mindenható, ahogyan azt a magyar választás is megmutatta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom