Belföld

A baloldali politikusok burokban élnek

Az ellenzék által kialakított felsőbbrendűségi tudat nehezen fogja fel, hogy nem a nép a hibás – riasztó, hogy meg sem próbálják megérteni az embereket

A választás tanulságaival mindeddig nehezen néztek szembe a kormány ellen összefogó ellenzéki pártok, és míg a kampányban még azt hirdették, hogy a hatalom a népé, a voksolás óta nem értik a nép döntését – jelentette ki Boros Bánk Levente, aki szerint a baloldali politikusok burokban élnek, a liberális elit Budapestről akarja megmondani, mit kell gondolniuk és érezniük a választóknak.

A baloldali politikusok burokban élnek
A baloldali politikusok burokban élnek
Fotó: MH/Purger Tamás

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója szerint szimbolikus annak a két képnek a kontrasztja, amely tavaly október 23-án és idén április 3-án készült. Akkor még az ellenzéki pártok vezetői a kezüket fölemelve ünnepelték az ellenzéki előválasztást megnyerő Márki-Zay Pétert, most pedig kihátráltak mögüle, magára hagyták. Ez egyúttal azt is mutatja, hogy nem igazán értik, mi történik körülöttük.

Tavaly nyár óta reményt próbált árulni a baloldal – fogalmazott az elemző, aki szerint a korán kezdődött előválasztási kampány ezt az érzést megtámogatta, és úgy tűnt a közvélemény-kutatásokból, hogy megalapozott az ellenzéki várakozás. Ismét kiderült azonban, hogy a baloldali politikusok egy burokban élnek, a liberális elit Budapestről akarja megmondani, hogyan kell látni vidéken is a problémákat, mit kell gondolniuk és érez­niük a választóknak. A megalapozatlan várakozásaik alátámasztásának érdekében pedig a kutatásokat politikai eszközként használták a közvélemény befolyásolására.

A politológus úgy érzi, ez a gondolkodás mutatkozott meg a választási eredmények kommentálásában is. Mindenki a vérmérséklete, a társadalomfelfogása alapján ítéli meg a népet, a közéleti szereplőket, a másik pártot, ugyanakkor az ellenzék által kialakított felsőbbrendűségi tudat nehezen fogja fel, hogy nem a nép a hibás.

Riasztó, hogy meg sem próbálják megérteni az embereket, helyette rájuk akarják erőszakolni a nézeteiket. Mindezek mellett a háborús helyzet értékelése és Orbán Viktor személyisége egyenesen vezetett a negyedik kétharmadhoz. A baloldal a plakátkampányában még azt hirdette, hogy a hatalom a népé, majd a választást követően már nem értik a nép döntését, amely a harmincöt százalékos eredménnyel egyértelműen leszavazta a komplett ellenzéket. Ilyen mélyponton talán még nem is volt a balliberális oldal – állapította meg Boros-Bánk Levente.

Az ellenzéki pártok a kampány során ugyan még biztatni próbálták szavazóikat, ám a számukra kedvezőtlen számokkal tisztában lehettek, amikor kétségbeesetten várták külföldről a segítséget. A kampány közben, amikor rájöttek hogy saját teljesítményük kevés a választási győzelemhez, akkor abban kezdtek bízni, hogy a külföld kisegíti őket. Ezt tanácsadókra támaszkodva, trükkök bevetésével, mint amilyen a DatAdat SMS-kampánya volt, brüsszeli politikusok mozgósításával és az ukrán elnök, Zelenszkij közreműködésével képzelték el.

Például a sokat emlegetett európai uniós atombombában, a hetes cikkely élesítésében bíztak – mondta a politológus, aki szerint minderre azért volt szükség, mert nem bízhattak saját teljesítményükben, azt ugyanis maguk is érezték, hogy az rendkívül kevés. Nagy tanulság, amivel nem tudom, mennyire képesek szembenézni, hogy a politikában felesleges a csodában bízni, ha nincs elvégezve a házi feladat. Orbán Viktort láthatóan nem koptatta el az elmúlt tizenkét esztendő, a kampány során éppen olyan magabiztos volt, miként azon a szerdai nemzetközi sajtótájékoztatón, ahol hosszan állta a kérdések özönét.

A miniszterelnök ezzel a hagyományt folytatta, mert minden választási győzelmét követően bátran kiállt a vele szemben nem túl barátságos hazai és nemzetközi sajtó elé. A győztes kormányfőhöz illően vázolta azokat az irányokat, amelyeket a következő években a kormány követni kíván. Világosan állást foglalt az orosz–ukrán háború ügyében, ahogy az európai uniós és a NATO-s kapcsolatok mellett is kiállt, emellett következetesen képviselte a kampány során hangoztatott elveket is. Elegáns győztesként nem élt vissza ellenfelei kudarcával, akik szemmel láthatóan nehezen kezelik a kormány megerősítését – értékelt Boros Bánk Levente.

Kapcsolódó írásaink

A Jobbik saját szövetségeseit is megvezette

ĀMiután a Jobbik erős emberei az egyéni választó­kerületekben indultak, a lista előkelő helyeire vattaembereket kellett tenniük – így került be például a parlamentbe a párt informatikai vezetőjének felesége is