Belföld

A NAIH eljárást indított az ellenzéki SMS-kampány ügyében

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén jegyzőkönyvi döntést hozott arról, hogy a hatóságokhoz fordul az ellenzéki SMS-ek ügyében. 

A NAIH eljárást indított az ellenzéki SMS-kampány ügyében
Képünk illusztráció
Fotó: Freepik

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) pénteken azt közölte, hogy eljárást indított az elmúlt napokban küldött SMS-kampány miatt.

NVB-tag: A kampányban a legkirívóbb jogsértés az ellenzéki SMS-ek ügye

A kampányban mind a tömegességét, mind a jogsértés súlyát tekintve a legkirívóbb jogsértésnek nevezte az ellenzéki SMS-ek ügyét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Országgyűlés által választott egyik tagja.

Az NVB pénteki ülésén Szalay Tamás arra kérte a testületet, hogy hivatalos eljárásban keressék meg a hatáskörrel rendelkező szerveket: a nyomozó hatóságot büntetőeljárás lefolytatása érdekében, továbbá a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot is.

Az ülésen az NVB tagjai tíz igen szavazattal, egy nem ellenében támogatták, hogy az SMS-ek ügyében feljelentést tegyenek.

A Márki-Zay Pétert támogató, Bajnai Gordon volt MSZP-s kormányfő által kiépített DatAdat csoport állt a hátterében annak az sms-cunaminak, amely során az ország lakosságának egy tizede kapott rövid, sokszor névre szóló üzenetet a baloldali kampányközponttól. Az akciót illegális adatbázis felhasználásával hajtották végre.

Kapcsolódó írásaink