Belföld

Szankcióéhes baloldal, szociális érzéketlenség

Az energetikai kérdésekben is a „minél rosszabb, annál jobb” logikát követi az ellenzék, miközben Márki-Zay Péter látszólag képtelen értelmezni a miniszterelnök érvelését

A baloldal kiterjesztené az Oroszország elleni szankciókat, holott a földgázcsapok elzárása és a Paksi Atomerőmű bővítésének leállítása kezelhetetlenül súlyos következményekkel járna, gyakorlatilag megállna a magyar gazdaság.

Szankcióéhes baloldal, szociális érzéketlenség
A magyar helyett továbbra is az ukrán érdekeket képviseli Márki-Zay
Fotó: MH/Török Péter

Úgy tűnik, a baloldal összevissza beszélő, rendszeresen önellentmondásos fejtegetésekbe bonyolódó miniszterelnök-jelöltje szövegértési képességekkel nem rendelkező választópolgárokkal igyekszik bővíteni szavazóbázisát, azt terjeszti ugyanis, hogy „a Fidesz beismerte: Magyarország épp tönkremegy” – ezt jelenti Márki-Zay Péter szerint a kormányfő általa idézett azon kijelentése, hogy „bármennyire is az ukránokkal dobog a szívünk, az nem segítség, ha Magyarország közben tönkremegy”. Teljesen nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor arról a helyzetről beszélt, amely az energetikai szankciók, a gázcsapok ellenzék által követelt elzárása esetén alakulna ki, lehetetlen úgy értelmezni, ahogy azt Gyurcsány kapitánya próbálja.

Amint arról többször beszámoltunk, a baloldal kiterjesztené az Oroszország elleni szankciókat, holott a földgázcsapok elzárása és a Paksi Atomerőmű bővítésének leállítása csillagászati energiaárakat, fűtőanyaghiányt, és termelési szektorok leállását eredményezné, vagyis – amint a miniszterelnök fogalmazott – „kezelhetetlenül súlyos következményekkel járna, egyszerűen megállna a magyar gazdaság”. Márki-Zay viszont nemrég azt mondta: „amikor Orbán azzal, jön, hogy ne az emberek fizessék meg a háború árát, hát gondolják végig, hogy mikor nem önök fizették meg bárminek az árát! Azt mondja, ne az emberek, de ha nem az emberek, hát kik? Az állatok, a gombák, a növények? Ki fizesse meg, ha nem az emberek?” A Gyurcsány-lista első embere csak azt az „apróságot” felejti el, hogy a kormányzat álláspontja az: ne a magyar emberek
fizessék meg a háború árát.

Először Karácsony Gergely párttársa, Kocsis-Cake Olivio hangoztatta az ATV Start című műsorában, hogy az orosz gázcsapot „el kell tekerni, el kell zárni, mert addig lesz pénzük háborúzni”. Jávor Benedek, Budapest brüsszeli irodájának a vezetője nemrég a HVG-ben írt arról: „A mostani szankciók elégtelenek, kiterjedtebb, átfogó gazdasági nyomás kell, amely az energiapiacokat is érinti.”

Hortay Olivér, a Századvég energiapolitikai szakértője közölte: ha leállna az orosz gázszállítás – amely hazánk szükségleteinek mintegy nyolcvan százalékát fedezi –, akár pár héten belül drasztikusan emelkednének az árak, és már az őszi fűtési szezon kezdetekor korlátozásokat kellene bevezetni a lakossági felhasználásban is. Néhány hónapon belül gazdasági recesszióba süllyedne a gazdaság, üzemeket kellene bezárni és tömegével szűnnének meg munkahelyek illetve összeomlanának az ellátási láncok.

A baloldal a Paks 2-projekt leállítását is sürgeti, ám ezzel a rezsiköltségek csaknem a négyszeresére emelkednének az innovációs tárca számításai szerint. Ennek ellenére mind Márki-Zay Péter, mind Gyurcsány Ferenc támadja a beruházást, miként a DK-elnök felesége, Dobrev Klára is. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője úgy véli, Paks 2 felülvizsgálata „a minimum a jelenlegi helyzetben”. Karácsony Gergely társelnöke, Szabó Tímea a múlt héten bejelentette, kormányváltás esetén azonnal felfüggesztik a paksi beruházást. Tordai Bence (szintén Párbeszéd) egyenesen hazaárulónak nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, amiért megkötötte a Paks 2-beruházásra vonatkozó szerződést.

Világos, hogy a baloldal ebben a kérdésben is a „minél rosszabb, annál jobb” logikát követi.

A Bajnai-listát láthattuk működés közben


Tegnap többen jelezték, köztük Bohár Dániel, a Pesti TV riportere is, hogy szavazásra buzdító SMS-t kaptak a baloldaltól, habár az adataikat soha semmilyen formában nem adták meg ilyen célra. A Bajnai Gordon és titokminisztere, Ficsor Ádám által birtokolt DatAdat cég botránya rávilágít arra, hogy a baloldal nem fél hasznosítani a hálózatát, hogy akár kétes módszerekkel is, de személyes választói adatokhoz jusson. A cégháló több országban tart fenn fiókvállalatokat, köztük a személyes adatokat hírhedten lazán kezelő Észtországban is. Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje már korábban elismerte, hogy Bajnai Gordon adathalász cége valóban támogatja kampányát.

Később ennek bizonyítékaként elő is került egy éttermi számla, amit Márki-Zay egyik kampányrendezvénye után állítottak ki a cég nevére. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója az esetre reagálva kifejtette: Bajnai Gordon és cége ezzel az üzenetküldéssel száll be a kampányba, támogatva Márki-Zay Pétert és Gyurcsány Ferencet. Budai Gyula az ügy kapcsán tegnap három feljelentést is tett. A fideszes politikus jogosulatlan adatkezelés, tiltott kampányfinanszírozás és költségvetési csalás bűncselekményének gyanúja miatt kezdeményezett eljárásokat az ellenzéki összefogással szemben.

Domokos Lászlótól, az Állami Számvevőszék elnökétől a tiltott kampányfinanszírozás kivizsgálását kérte, Péterfalvi Attilától, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökétől a jogosulatlan adatkezelés gyanújának a kivizsgálását kérte, míg a NAV bűnügyi főigazgatójánál költségvetési csalás bűncselekménye miatt tett büntetőfeljelentést a politikus.
(BNM)

Kapcsolódó írásaink