Belföld

Manipuláló gépezet és kampánybuszok

Offshore-botrányhoz köthető személyek is feltűnnek Bajnaiék rendkívül szövevényes adathalász céghálójának tulajdonosi hátterében

Bajnaiék adathalász cégcsoportja álprofilokkal is segítheti a baloldal kampányát, felerősítve az ellenzék számára fontos üzeneteket a közösségi médiában. Márki-Zayék nem válaszolnak a külföldi finanszírozásra vonatkozó kérdésekre, eközben harminc kampánybuszt vásároltak, vélhetően százmilliókért.

Manipuláló gépezet és kampánybuszok
Márki-Zay továbbra is arra utalgat, nem fogadnák el a választási vereséget
Fotó: MH/Török Péter

Álprofilokkal és bérkommentelőkkel is segítheti Márki-Zay Péter kampányát Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám Amerikából támogatott adathalász cégcsoportja – írta tegnap az Index. A DatAdat tájékoztatási igazgatóját, Patrick Frankot idézik a portál birtokába került beszélgetésből: „Ahogy egy online kampányt folytatsz, és futtatod a hirdetéseket, az egyik célod az, hogy összegyűjts annyi információt az emberekről a közösségi médiából, amennyit csak lehetséges. És tudod, a targetáláson túl, amit a Facebookon tudsz csinálni, tudsz valamiféle mikrotársadalmi közösséget is megcélozni. És idővel, a kérdőívekkel és minden más forrással együtt, amit belehelyezel a kampányba, elkezdesz fejleszteni egy szavazói személyiséget.”

Az a hatalmas mennyiségű adat, amelyet sikerül begyűjteni az emberekről, segít meghatározni, kiket milyen témával kell megszólítani és aktivizálni, amit már álprofilok felhasználásával is végez az ellenzék. Számos olyan gyanús Facebook-profilra bukkant az Index, amelyek hatalmas aktivitást fejtenek ki, de feltehetőleg nem valódi felhasználók vagy fizetett kommentelők vannak mögöttük. Ezeknek a profiloknak a tevékenysége révén igyekeznek fölerősíteni az ellenzék számára fontos üzeneteket a közösségi médiában.

Az álprofilok különösen az olyan baloldali kiadványok bejegyzéseit osztják meg, mint a 2019-ben alapított Nyugati Fény vagy az Ez a lényeg, amelyeknek a DatAdattal való kapcsolata már korábban is sajtótéma volt, és amelyeket 2019-ben, az önkormányzati választásokra készülve hoztak létre. A bérkommentelők általában nem osztanak meg politikai tartalmakat a saját profiljukon, ám bizonyos – az ellenzék számára fontos – témákban kiugró aktivitással kommentelnek.

Amint azt – szintén az Index információi alapján – megírtuk: a 2019-es önkormányzati választásokat, valamint az ellenzéki előválasztást is jelentősen befolyásolhatta Bajnai Gordon és köre azokon az adatelemzéssel és kampánytanácsadással foglalkozó cégeken keresztül, amelyeket egykori titokminiszterével, Ficsor Ádámmal hoztak létre. Az online adatbázis-építéssel foglalkozó vállalkozások egy részét tényleges jelenlét nélkül Észtországban jegyezték be a lazább adatvédelmi előírások miatt. A cégháló létrehozásának fő célja az áprilisi választások eredményének befolyásolása lehet.

Az adatgyűjtésen és a szavazók manipulálásán kívül pénzzel is támogathatják külföldről a baloldal kampányát, hiszen nemrég a DatAdat Professional Kft. nevére állíttatták ki Márki-Zayék a számlát egy vecsési étteremben – a kormánypártok szerint ez felveti a külföldi beavatkozás, valamint a tiltott párt- és kampányfinanszírozás gyanúját. Kérdés, mennyi pénzt kaptak külföldi forrásokból a kampányra, illetve mit várnak ezért cserébe Bajnaiék? Márki-Zay az erre vonatkozó kérdésekre nem válaszol.

Azt sem tudni, kik finanszírozzák az adathalász céghálót, mindenesetre a vállalatcsoportnak a magyar kampányon dolgozó ausztriai cége tulajdonosi hátterében olyan személyek is feltűnnek, akik az Index információi szerint az úgynevezett „Panama-akták” off-shore-botrányhoz köthetők.

Valahonnan érkeznie kell pénznek a magyar szimpatizánsok adakozásán felül, hiszen a minap bejelentették: harminc kampányfurgont indítanak országjárásra. A fideszes Zsigmond Barna Pál a harminc vadonatúj, hangszóróval felszerelt kisbusz kapcsán megállapította: a baloldal az emberek pénzének elköltésében is felelőtlen, hiszen miközben a nemzet az ukrajnai menekülteknek gyűjt, a „kapitány” buszokat vásárol. „Listaáron, alsó hangon tízmillió forint az ára egy ilyen gépkocsinak, ezért hozzávetőlegesen háromszázmillió forintba kerülhetett ez a kaland, valószínű, hogy titkos csatornákon külföldről jött a pénz nagy része” – vélekedett a politikus.

Az ellenzék vasárnap esti siófoki „regionális kampányzáróján” Márki-Zay Péter megismételte többek közt, hogy „keresztény ember nem szavazhat a Fideszre”, és úgy fogalmazott, választási csalás szempontjából „Rákosiék amatőrök voltak Orbánékhoz képest”, amivel újra azt jelezte, hogy nem fogadnák el a választási vereséget – dacára a nemzetközi megfigyelők és a baloldali szavazatszámlálók hadának. Beszélt arról is, hogy kormányra kerülésük esetén megsemmisítenék a gyermekvédelmi törvényt.

Kapcsolódó írásaink