Belföld

A baloldal adathalász céggel együttműködve zavaros sms-eket küld kormánytisztviselőknek

A nap folyamán kormánytagok, kormánytisztviselők és jobboldali újságírók is kaptak furcsa SMS üzeneteket, feltételezhetően a baloldaltól. Erős a gyanú, hogy törvénytelen eszközökkel történt adatgyűjtés, illetve adatfelhasználás, vagyis a baloldal már semmitől sem riad vissza, ha a hatalom megkaparintásáról van szó.

A baloldal adathalász céggel együttműködve zavaros sms-eket küld kormánytisztviselőknek
A baloldal adathalász céggel együttműködve zavaros sms-eket küld kormánytisztviselőknek
Fotó: MH/Purger Tamás

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója keddi, MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában azt mondta: több bejelentést is kaptak kedden arról, hogy ismeretlen telefonszámról SMS-eket küldtek ki, melyben a baloldal támogatására buzdítottak. Olyanok is kaptak ilyen üzeneteket, akik a baloldali pártok számára soha semmilyen adatukat nem adták meg, köztük több kormánytag is - tette hozzá. Kiemelte: az elmúlt napokban számos információ látott napvilágot arról, hogy Bajnai Gordon és az „Amerikában kiképzett titokminisztere” a DatAdat nevű cégen keresztül milyen titkos és tiltott adathalász-tevékenységet folytatott.

Hollik István szerint a kedden kiküldött SMS-ek bizonyítják, hogy a törvénytelen eszközökkel összeállított adatbázis, a „Bajnai-lista” létezik. Bajnai Gordon és cége ezzel az üzenetküldéssel száll be a kampányba, támogatva Márki-Zay Pétert és Gyurcsány Ferencet - mondta a kormánypárt kommunikációs igazgatója.

A politikus szerint a tömeges üzenetküldés kapcsán személyes adatok törvénytelen használata, valamint tiltott kampányfinanszírozás gyanúja is felmerül. Ezért a kormánypártok nevében Hollik István felszólította Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét és Márki-Zay Pétert, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, hogy „fejezzék be a törvénytelen kampányakciójukat”.

Élesíthették a Bajnai-listát

Emögött egy közismerten baloldali, offshore háttérrel rendelkező vállalat, a DatAdat állhat, amely legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy Márki-Zay Pétert is finanszírozzák. A cég külföldre viszi magyar emberek adatait, az adathalász céggel kapcsolatban ez különösen súlyos és riasztó probléma.

Bohár Dániel nemrég közösségi oldalán osztotta meg az üzenetet, amelyet a mai nap folyamán kapott:

Objektum doboz

Azonban nem csak ő, hanem számos kormánytag illetve kormánytisztviselő is kapott hasonló üzenetet. Mivel ők biztosan nem adták meg elérhetőségeiket a baloldalnak, ezért valószínűsíthető, hogy törvénytelen eszközökkel történt adatgyűjtés, illetve adatfelhasználás történt.

Becslések szerint összesen kétmillió ilyen és ehhez hasonló üzenetet küldött ki a baloldal, akad olyan is, aki több üzenetet is kapott.

Mindez nem csak a lopott adatok és azok felhasználása miatt aggályos, hanem azért is, mert azt jelenti, hogy több tízmilliós tiltott kampányfinanszírozásról lehet szó, hiszen a kiküldött üzeneteket nem a pártok büdzséjéből fizetik hanem minden valószínűség szerint a DatAdat állja a költségeket.

Ahogy a lapunk korábban is beszámolt róla, hogy Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám adathalász céghálót épített ki, ezeknek lehet a tagja a DatAdat is, amely egy offshore háttérrel rendelkező vállalat.

A DatAdat egyébként már bizonyítottan részt vett Márki-Zay Péter kampányának finanszírozásában, akkor  25-30 fő részére fizettek ki étkezést, a számlát utalással rendezték. Ez viszont Márki-Zay hivatalos kamopánykörútja során történt vagyis itt is felmerül a tiltott kampányfinanszírozás kérdése.

A DatAdat tulajdonosai között olyan emberek is feltűnnek akik cégeiken keresztül a Panama-akták offshore-botrányhoz köthetők. A Datad.at nevű osztrák leányvállalatnál Ficsor Ádám tulajdonostársai közül az egyik Molnár István, aki részvényese és igazgatósági tagja is a cégnek. A férfi egyben a Sea Manager LTD magyarországi képviseletére jogosult személy is, ami egy Gibraltáron bejegyzett cég, amelynek tényleges tulajdonosa a Nimrod Nominees Limited nevű vállalat, amely viszont az adóparadicsomként elhíresült Belize-ben van bejegyezve írta az Index.

Befolyásos amerikai kutatóintézet nevezte aggályosnak az adathalászatot a választási kampányban

Tegnap rengetegen jelezték, így többek között Bohár Dániel, a Pesti TV riportere is, hogy sms-ben szavazásra buzdító üzenetet kaptak (vélhetően) a baloldaltól, annak ellenére, hogy személyes adataikat soha semmilyen formában nem adták meg számukra. A jelenség különösen érdekes annak fényében, hogy az elmúlt napokban több, jobboldalhoz tartozó újság és hírportál ellen hajtottak végre kibertámadást.

Lapunk ezzel kapcsolatban megkérdezte Lauren Burke-t, az elismert amerikai kutatóintézet, a Judicial Watch munkatársát, aki megfigyelőként van jelen Budapesten az országgyűlési választás során.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy amennyiben ezek az emberek nem járultak hozzá a személyes adataik ilyen formában való felhasználásához, úgy felmerül-e a kampányetikai szabályok megsértése, esetlegesen az európai adatvédelmi irányelvek figyelembe nem vétele.

„Tudjuk, hogy a fogyasztói adatok védelme szigorúbb Európában, mint az Egyesült Államokban. Ez az akció a jelek szerint a gyanús módszereket alkalmazó kampányeszközök növekvő trendjének része annak érdekében, hogy választói adatokat gyűjtsenek, amivel jogtalanul veszik célba a voksolókat, és beleegyezésük nélkül, indirekt módon a kampányban való részvételre ösztökélik őket."

Arra a kérdésre, hogy a hét elején történt kibertámadás alááshatja-e a választás tisztaságát és legitimitását Burke úgy fogalmazott: „Egész nyilvánvalóan olyan légkört teremt, amely nem kedvez a szabad és tisztességes választások lebonyolításának. Bármelyik párt támogatóinak hangjának elnyomása aláássa a demokratikus elveket."

Kapcsolódó írásaink