Belföld

Nem tudni, mit csinálnak Bajnaiék az adatokkal

Amerikai hátszéllel dolgozik a baloldal információgyűjtő cége

Egyáltalán nem tudni, hogy mihez kezdenek az általuk megszerzett szenzitív adatokkal Bajnai Gordon volt miniszterelnök és titokminisztere, Ficsor Ádám cégei, amelyekről Márki-Zay Péter is elismerte, hogy segítik a kampányát.

Nem tudni, mit csinálnak Bajnaiék az adatokkal
A bukott kormányfő nem először tűnik fel kétes ügyekben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Miközben a baloldal rendszeres narratívája, hogy a kormánypártok manipulálják a közvéleményt, aközben Bajnai Gordon volt titokminisztere, Ficsor Ádám az amerikai Demokrata Párt több prominens tagjával birtokol cégeket Ausztriá­ban és Észtországban. Ezek a cégek választói adatokat gyűjtenek be „progresszív ügyek” előremozdításához. A balti állam különösen érdekes, hiszen itt híresen könnyű törvényi kiskapuk segítségével kijátszani az adatvédelmi irányelveket. A cégcsoport tevékenysége lényegében az úgynevezett profilozás.

A feltehetőleg a választók tudta nélkül begyűjtött adatok alapján Ficsor szavai szerint egy úgynevezett CRM-et (customer relationship management) csinálnak, ebbe behelyezve tudják a választókat kategóriák szerint csoportosítani, majd személyre szabott, úgynevezett targetáló eszközökkel és hirdetésekkel megszólítani.

A magyar választók adatait a rendelkezésre álló információk alapján külön kezelik, és azokat Ausztriába, valamint Észtországba továbbítják. Így a Datapraxis OÜ nevű észtországi fiókvállalatukon keresztül Bajnaiék – valamint a cégben szintén érdekelt és régóta az amerikai demokraták vezető köreinek dolgozó Mark Steitz és Laura Quinn – lényegében azt csinálnak a magyar választók adataival, amit csak akarnak. Az is érdekes, hogy az ellenzéki kampányt a DatAdat Ausztriából vezényli. Az együttműködés tényét maga a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter erősítette meg. Ennek fényében érthetővé válnak korábbi, Bajnai Gordon kormányzását magasztaló kijelentései.

A cégcsoport nem titkoltan az amerikai Demokrata Párt radikális bal szárnyához tartozó irányvonalat képviseli. Saját megfogalmazásuk szerint is „progresszív” ügyek és kampányok előremozdításán dolgoznak. A tengerentúli beágyazottság nem meglepő, hiszen egy, a Wikileaksen közzétett diplomáciai távirat tanulsága szerint – amelyet a követség küldött Washingtonba – kitűnik, hogy aktívan figyelték Ficsor titokminiszteri pályafutását. A feljegyzés tartalma szerint érdemesnek találták arra, hogy részt vegyen az Amerikai Külügyminisztérium külföldieknek szóló vezetői programjában, amit aztán el is fogadott. Később, a bukott választás után maga Bajnai Gordon is Amerikában vállalt munkát, valószínűleg ez idő tájt alakíthatták ki kapcsolati hálójukat.

Kapcsolódó írásaink