Belföld

Bajnai és köre céget épített a voksszerzésre

Offshore befolyásoló gépezet dönthette el az előválasztást, papíron Észtországban működő leányvállalattal játsszák ki a szigorú adatvédelmi szabályokat

Miközben a baloldal miniszterelnök-jelöltje szinte minden fórumán és internetes bejelentkezésén arról győzködi hallgatóit, hogy a Fidesz választási csalásra készül, az Index információi szerint Bajnai Gordon és Gyurcsány volt titokminisztere, Ficsor Ádám egész céghálózatot épített ki a szavazók befolyásolására, első lépésben Márki-Zayt segítették a „kapitányi” posztra, most pedig gőzerővel gyúrnak április 3-ra.

Bajnai és köre céget épített a voksszerzésre
Márki-Zay Péter és a „kapitánycsináló” Bajnai Gordon, aki simán lecserélte korábbi ügyfelét, Karácsony Gergelyt a hódmezővásárhelyi polgármesterre
Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter

Az ellenzéki előválasztást is befolyásolhatta, sőt eldönthette Bajnai Gordon és köre azokon az adatelemzéssel és kampánytanácsadással foglalkozó cégeken keresztül, amelyeket egykori titkosszolgálati miniszterével, a DK-s Ficsor Ádámmal hoztak létre – derült ki az Index birtokába került dokumentumokból. A portál szerint az online adatbázis-építéssel foglalkozó vállalkozások egy részét tényleges jelenlét nélkül Észtországban jegyezték be, a cégháló létrehozásának célja az áprilisi választások eredményének befolyásolása lehet.

Már 2020 januárjában megjelentek cikkek arról, milyen szerepet játszhatott a Ficsor Ádám által 2016-ban létrehozott DatAdat Professional Kft. – amelynek 2017 óta a bukott miniszterelnök, Bajnai Gordon is résztulajdonosa – a 2019-es önkormányzati választások eredményének befolyásolásában – idézte fel az Index.

Most egy olyan felvételhez jutottak, amelyen Ficsor Ádám maga ismerte el, hogy ők segítették győzelemhez az ellenzéket egyes körzetekben és a főpolgármester-választáson is. „Tizenkét kampányban dolgoztunk azon a választáson, és közülük tizenkét polgármester nyert” – mondta a beszélgetésben Ficsor. A DatAdat cégcsoport a volt titokminiszter szavai szerint olyan rendszert épít, amely „felismeri azokat a szavazókat, akik hajlandóak egy lépéssel közelebb lépni a kampányodhoz”.

Húsz-harminc különböző eszközt is használnak a hírlevelektől kezdve az online kvízeken, játékokon keresztül a tanácsadásig. A bécsi székhelyű Datad.at a magyarországi cégek fiókvállalata, a honlapja szerint olyan politikai cég, amely a progresszív vezetők, társadalmi mozgalmak és NGO-k digitális igényeit elégíti ki, a legújabb technológiai eszközöket és digitális kampányokat kínálva megrendelőinek. Patrick Frank, a Datad.at tájékoztatási igazgatója egy másik felvételen kifejtette, „megkérjük őket, hogy írjanak alá egy petíciót, töltsenek ki egy kérdőívet, vagy adakozzanak, hogy el tudjunk kezdeni információkat szerezni róluk, és megcélozni hasonló közönséget a Facebookon és más közösségimédia-platformokon keresztül.”

Ficsor tizenkét országot említ, ahol kampányokon dolgoznak, Patrick Frank pedig elmondja, hogyan befolyásolták a politikai folyamatokat Bulgáriában és Észak-Macedóniában, és miként járultak hozzá a német zöldek kampányán keresztül az ottani jobboldali vezetésű, nagykoalíciós kormány leváltásához.

Az Index birtokába került felvételből az is kiderül, hogy az ellenzéki előválasztás végeredményét is tudta befolyásolni a Bajnai–Ficsor-érdekkör. Ficsor azt is megerősítette, hogy jelenleg Márki-Zay Péternek dolgoznak. A portálnak egy, az ellenzéki előválasztás körülményeit jól ismerő forrás elárulta, hogy Bajnai Gordon kérésére lett a leszállóágba került Karácsony Gergely helyett Márki-Zay Péter Dobrev Klára ellenfele a második fordulóban, akit a datadatos csapat segített győzelemhez. Mindezt alátámasztja, hogy a DatAdatban érdekelt Bajnai, aki korábban Karácsonyt támogatta az előválasztáson, látványosan beállt Márki-Zay mögé.

A DatAdat igazi küldetése azonban az ellenzéknek a 2022-es parlamenti választásokon való segítése. Ficsor közölte, elsősorban a billegő körzetekre koncentrálnak, ezek az úgynevezett „csatatér államok”, „harctéri körzetek”.

Bonyolult céghálót hoztak létre a DatAdat köré, amelynek központi figurája Ficsor Ádám. Bajnai egykori polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli minisztere az ügyvezetője és egyik tulajdonosa a DatAdat Professional Kft.-nek, amelynek tíz százalékát Bajnai Gordon vásárolta meg. Ficsor az igazgatója a papíron Észtországban működő DatAdat OÜ-nek is.

Az Index forrásai szerint Bajnaiéknak azért volt szükségük Észtországban bejegyezett cégre, mert a balti államban híresen laza az unió adatvédelmi rendelete (GPDR) betartásának ellenőrzése, így a választók megszerzett adatainak bármilyen célú felhasználása ott könnyebben megy, legyen szó akár az érintettek kifejezett hozzájárulása nélkül felhasznált adatokról. Az Észtországban bejegyezett cégnek nincs is kint irodája, csak egy postafiókja…

Kapcsolódó írásaink

Bohózatba torkolló programbemutató

ĀBár külföldön tudomásul vették a magyar álláspontot arról, hogy hazánk nem akar belesodródni a háborúba, az ellenzék nem fogadja el az erről szóló nyilatkozatot