Belföld

Csalással vádolt egykori jobbikos politikusok

Uniós pénzcsapolás

Virág József, a Jobbik volt egészségügyi politikusa is ott fog ülni a vádlottak padján, amikor a baloldalivá vált párt volt EP-képviselőjének, Szegedi Csanádnak és társainak az ügyét tárgyalja a bíróság – írta meg a Magyar Nemzet.

Az egykori politikusokat az Uniónak különösen nagy kárt okozó költségvetési csalással vádolják. A nyomozás az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult az Európai Parlament volt képviselője, Szegedi Csanád ellen, aki 2012 júliusáig a Jobbik Magyarországért Mozgalom egyik vezetőjeként politizált. Gyanúsítottként 2018-ban hallgatták ki a Központi Nyomozó Főügyészségen.

A vádirat szerint a volt EP-képviselő 2009 és 2014 között, a mandátuma gyakorlása során a támogatási összegek jelentős részét tulajdoníthatta el. Jogtalanul szerezhetett meg például utazási költségtérítést, parlamenti asszisztenseit részben fiktív módon foglalkoztathatta, több esetben valótlanul számolhatta el a Brüsszelben fogadott látogatócsoportok költségeit vagy a kiadványok gyártására felvett támogatásokat.

A Budapest–Brüsszel között repülőgéppel megtett, lényegesen olcsóbb utakat például rendre a magasabb költséggel járó, személygépkocsival megtett útként számolták el – részletezte a lap. A volt EP-képviselő halmazati büntetésként akár tíz évet is kaphat. Virág József Szegedi Csanád Brüsszelbe bejelentett asszisztenseinek egyike volt, ugyanakkor a Péterfy Sándor Utcai Kórház onkológiáján dolgozott.

A napilap felidézte, hogy a szintén jobbikos Kovács Bélát az európai unió intézményei elleni kémkedésben és az unió kárára elkövetett költségvetési csalásban mondták ki bűnösnek, két év szabadságvesztésre ítélték, amelynek végrehajtását öt évre felfüggesztették.

Kapcsolódó írásaink