Belföld

Erősen kormányfüggő álcivil érzékenység

Völner Pál: A gumilövedékek és a szemkilövetések idején a Soros-szervezetek egyetlen eljárást sem kezdeményeztek a magyar állam ellen a gyülekezési joggal összefüggésben

Hamarosan elkészül a „börtönbiznisz” tartós felszámolását célzó javaslat, amelynek lényege, hogy az áldozati kompenzációs igények érvényesítését segíti majd, az elkövetők kontójára – erősítette meg lapunknak Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese.

Erősen kormányfüggő álcivil érzékenység
Az elmúlt évek tapasztalatai szerint sem Strasbourgban, sem Brüsszelben nem az objektivitás a legfőbb mérce, mintha az NGO-k mozgatnák arrafelé a világot – vetette fel az államtitkár
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

„Utánanéztünk, a 2006-os véres rendőrattak, a gumilövedékek és a szemkilövetések idején a Soros-szervezetek egyetlen eljárást sem kezdeményeztek a magyar állam ellen a gyülekezési joggal összefüggésben. Sem a TASZ, sem a Magyar Helsinki Bizottság nem lépett akkor, úgy tűnik, nálunk az érzékenység kormányfüggő, ahogy Soros fütyül, úgy ugrálnak” – fogalmazott lapunknak Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese.

A napokban megírtuk, újabb nemzetközi testületnél mószerolták be hazánkat itthoni NGO-k. Szerintük ugyanis a magyar állam nem orvosolta azokat a hiányosságokat, amelyek többször a gyülekezési jog állami megsértéséhez és strasbourgi elmarasztaláshoz vezettek.

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért, vagyis a TASZ közös beadvánnyal fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán született ítéletek végrehajtását ellenőrző, úgynevezett Miniszteri Bizottsághoz. Közleményükben arról értekeztek, hogy bár 2018-ban született új gyülekezési törvény, továbbra sincsenek kellő garanciák, amelyek kivédenék a békés gyülekezéshez való jog ismételt sérelmét.

Völner lapunknak elmondta: a jelenlegi jogszabály elődjét még a pártállami parlament fogadta el, kifejezetten rendvédelmi megközelítésű volt, s bár az évek során módosítgatták, már nem volt használható, a bennünket körülvevő világ jelentősen megváltozott. „Az új törvény felel meg leginkább a korszellemnek Európában, megalkotása során többek között a német, a svájci és a norvég gyakorlatot is megnéztük, az indoklásban kis túlzással a fel sem merült kérdésekre is válaszokat adunk. Ez a legkiérleltebb szabályozás, amelyről az Országgyűlésben expozét mondhattam. Elképesztő, hogy a magukat jogvédőnek nevező szervezetek még ebbe is bele tudnak kötni, ráadásul újfent nemzetközi szinten” – folytatta Völner.

Kitért arra is, hogy a gyülekezési jog a véleménynyilvánítás szabadságának egyik ága, ebben olykor alapjogok ütköznek, itt jön képbe a magánélet védelme, amely bizony a politikusokra, illetve a család­jaikra is vonatkozik. A szükségesség és az arányosság mértékét mindig figyelembe kell venni – érvelt a Soros-szervezetek által is felvetett egyik fő kifogással szemben lapunknak a miniszterhelyettes. Szerinte kellően rugalmas a törvény, a „jog talaján állunk”, ám ha a minket vizsgáló testületek nem így tesznek, elképzelhető, hogy sokadszorra is elmarasztalnak majd minket. „Mintha az NGO-k mozgatnák arrafelé a világot, így kérdéses, milyen döntések születnek. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint mindenesetre sem Strasbourgban, sem Brüsszelben nem az objektivitás a legfőbb mérce” – állapította meg.Völner beszámolt arról is: hamarosan elkészül a börtönbiznisz tartós felszámolását célzó javaslatuk, amelynek lényege, hogy az áldozati kompenzációs igények érvényesítését segíti majd, az elkövetők kontójára. Még az ősszel letesszük az asztalra – közölte. Hozzátette: eközben a Belügyminisztérium felszámolja a zsúfoltságot a büntetés-végrehajtási intézményekben, új férőhelyek létesítésével. Így elkerülhető lesz hosszú távon is, hogy a nyerészkedő ügyvédek milliókat pereljenek ki üzemszerűen a magyar államból az emberjogi bíróságon.

Kapcsolódó írásaink