Belföld

Gátlástalanság Gyurcsány-módra

A vírus miatti válságra építene az ellenzék, az elemző szerint hiába

Egyre több ellenzéki politikus reménykedik abban, hogy a járvány esélyt nyújthat nekik arra, hogy megbuktassák a kormányt. Még ilyen nehéz, összefogást igénylő helyzetben is a politikai haszonszerzés motiválja őket – mondta lapunknak Deák Dániel politológus.

Gátlástalanság Gyurcsány-módra
hiába állítja azt Gyurcsány és a többi balliberális politikus, hogy a kormány nem megfelelően kezeli a válságot, a tények, így az emberek valóságérzékelése sem ezt mutatja
Fotó: MH/Purger Tamás

A XXI. Század Intézet vezető elemzője úgy véli, az ellenzék ezekkel a politikai akciókkal saját magát lövi lábon, hiszen az adatok önmagukért beszélnek: az időben meghozott kormányzati lépéseknek köszönhetően Magyarországon az egyik legalacsonyabb a megbetegedések száma.

Megírtuk, a szexbotrányba keveredett, DK-s Gréczy Zsolt minap a Facebookon azt üzente az ellenzéknek, hogy a koronavírus-járvány alatt készen kell állni az ország átvételére is. Méghozzá közös listával és közös miniszterelnök-jelölttel. „Olvasom, hogy sokan összeomlanak, hogy itt a vég – írta. Ellenkezőleg, most nyílik esély Orbán és rendszere megbuktatására. Ahogy elmegy a vírus, az utca is szabad lesz.” Magyarázata szerint „minden késő buszért, minden hiány­zó gyógyszerért, maszkért, védőfelszerelés híján megbetegedő orvosért és ápolóért, minden elveszett állásért, bedőlt vállalkozásért, kenyér- gyümölcs- és húsdrágulásért Orbán Viktor lesz a hibás”. A gátlástalan narratíva alakításába aztán később főnöke, Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök, DK-elnök is beszállt.

Hogyha egyszer lefut a járvány, akkor a mi felelősségünk lesz már az, hogy először csak bekopogtassunk a jogainkért Orbán Viktor ajtaján, majd, ha nem nyit ajtót, akkor rá is rúgjuk ezt az ajtót – ezt már Jakab Péter, a Jobbik elnöke magyarázta az ATV-ben. Nem csoda, hogy a közéleti kérdésekben gyakran megszólaló Puzsér Róbert publicista is így kommentálta az ellenzék magatartását: „Úgy várták a katasztrófát, mint szerencsejáték-függő
a lottósorsolást.”

Mindenesetre az ellenzék egyelőre hoppon maradt. Deák Dániel is utalt rá, hogy a kutatások azt jelzik, a magyarok túlnyomó többsége szerint a kormány jól kezeli a járvány jelentette problémákat.

Így hiába indított telefonon kormányellenes lejárató kampányt Jakab Péter, s hiába állítja azt Gyurcsány és a többi balliberális politikus, hogy a kormány nem megfelelően kezeli a válságot, a tények, így az emberek valóságérzékelése sem ezt mutatja. Miután nem támogatják, hanem hátráltatják a járvány elleni fellépést, a választók várhatóan meg fogják büntetni őket – mutatott rá lapunknak a vezető elemző.

Kapcsolódó írásaink

Kicsinyes az ellenzék

ĀHétértékelő. A járványt kezelni képes nemzetállamok megerősödése alapjaiban változtathatja meg a mai világrendet – mondta lapunknak Deák Dániel elemző

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom