Belföld

Pár hét alatt megújul az Egyszülős Központ

A közösség jogi tanácsadás, pszichológiai, gyerekpszichológiai segítségnyújtás mellett támogatást biztosít a szülők közötti mediációban is

Ma Magyarországon háromszázezer családból hiányzik az egyik szülő, ami félmillió gyermeket érint – mondta tegnap Nagy Anna, az Egyszülős Központ stratégiai és társadalmi kapcsolatokért felelős vezetője.

Pár hét alatt megújul az Egyszülős Központ
Gyakran elszigetelődik, aki egyedül neveli gyermekét – mondta Nagy Anna
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az egykori kormányszóvivő annak kapcsán közölte mindezt, hogy a központ működése immár túlhaladt „hét évszakon” is. Rámutatott: az egyedül nevelés a szülő életének minden területére kihat, aki társ nélkül nevel gyermeket, gyakran elszigetelődik, kiesik családi és/vagy baráti körből. Közösségük azonban menedéket nyújt a magánnyal, depresszióval küzdő szülőknek.

A 2018 májusában nyílt Egyszülős Központ eddig 7600 családnak nyújtott szolgáltatást, segítséget, közösséget, továbbá 3100 szülő és gyerek nyaralását, táborozását szervezte és valósította meg. A központ munkáját ez idő alatt nyolcvan önkéntes segítette. Magyarország legnagyobb kisebbsége, az egyszülős családok életét a közösségi és segítő térben ingyenes szolgáltatásokkal, programokkal, támogatással és adományokkal segítik.

Az Egyszülős Központ jogi tanácsadás, pszichológiai, gyerekpszichológiai segítségnyújtás mellett támogatást biztosít a szülők közötti mediációban, ruha-, tartós élelmiszer- és tanszeradományokat oszt, támogató csoportokat működtet. Segít az állásközvetítésben, állásbörzéket szervez, egyéni tanácsadást biztosít, felkészít az állásinterjúra. A központban minden szolgáltatás ingyenes a gyermekfelügyelettől a változatos programokon át a jogi vagy pszichológiai tanácsadásig.

A központ a jövő héten bezár, de csak azért, hogy megszépülhessen. Három hét alatt megújul az épületgépészet és a játszóház, hangszigetelik a helyiségeket, átépítik a jelenleg kihasználatlan galériát és előkészítik a pinceszint majdani beépíthetőségét. A felújításnak köszönhetően használhatóbb és szebb lesz az Üllői úti központ.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom