Belföld

Hatszázmilliárdos plusz a családoknál

Már százezer igénylést nyújtottak be az akcióterv valamelyik elemére

Idén már kétezer-kétszázmil­liárd forint jut a családok támogatására, amelynek januártól az összes eleme elérhető. Novák Katalin elárulta, a családvédelmi akcióterv hatszázmilliárd forintot juttatott eddig a családokhoz.

Hatszázmilliárdos plusz a családoknál
Novák Katalin: Januárban hatályba lépett a négygyermekes anyák szja-mentessége és a nagyszülői gyed is
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Eddig hatszázmilliárd forint jutott a családokhoz a kormány családvédelmi akcióterve keretében – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára vasárnap az MTI-nek. A családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását július óta több mint százezer család igényelte: a babaváró támogatásra mintegy hatvannégyezer, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására mintegy huszonnégyezer kérelem érkezett, a használt lakás vásárlására és a kétgyermekesekre kiterjesztett családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok mellé felvehető hitelt pedig több mint hatezren igényelték.

Novák hozzátette, bővülnek a bölcsődei férőhelyek, és januárban hatályba lépett a négygyermekes anyák szja-mentessége, valamint a nagyszülői gyed is, ezzel a családvédelmi akcióterv minden pontja elindult. A támogatásokról szólva elmondta, a családok jelzáloghitel-tartozását a második gyermek születésekor egy-, a harmadik gyermek érkezésekor négy-, minden további gyermek születésekor újabb egy-egy millió forinttal csökkenti az állam. A hitelelengedés lehetőségétől azonban azok a családok sem esnek el, amelyekben már vannak gyerekek, így például ha egy kétgyermekes családba születik a harmadik, illetve egy háromgyerekesbe a negyedik, akkor is négymillió forintos elengedésre jogosult a család – hívta fel a figyelmet.

Kitért arra is, az idei költségvetésben két és félszer annyi pénzt, több mint kétezer-kétszázmilliárd forintot fordít a kormány a családok támogatására, mint 2010-ben.

A kormány célja, hogy egyre könnyebb legyen Magyarországon családot alapítani, gyermeket vállalni és nevelni – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy a támogatásokkal a magyar népesség csökkenését is szeretnék megállítani. Novák Katalin egyúttal biztatónak nevezte, hogy mintegy negyven éve nem volt olyan magas a házasságkötések száma, mint az elmúlt hónapokban. Például 2019 novemberében kétszer annyian házasodtak össze, mint 2018 azonos időszakában.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom