Belföld

Hét év alatt a felére csökkent a nem megfelelően fűtött lakásban élők aránya

Eurostat-jelentés

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) közzétette azt a jelentését, amely a nem megfelelő fűtéssel rendelkező lakásokban élőkre vonatkozóan közöl friss adatokat.

Hét év alatt a felére csökkent a nem megfelelően fűtött lakásban élők aránya
Rétvári Bence
Fotó: MH

A kimutatás szerint ez az arány Magyarországon kétszer olyan gyorsan csökkent, mint az EU-átlag: hét év alatt a felére esett vissza, míg az uniós átlag ugyanennyi idő alatt mindössze a negyedével mérséklődött. A megfelelő fűtés hiánya egyike azoknak a jellemzőknek, amelyek alapján a súlyos anyagi nélkülözésben érintetteket meghatározzák a statisztikai hivatalok. Rétvári Bence (képünkön), a KDNP alelnöke az MTI-nek kifejtette: 2018-ban az EU-ban az emberek 7,3 százaléka nem rendelkezett megfelelő fűtéssel. Ehhez képest idehaza mindössze az emberek 6,1 százaléka élt olyan lakásban, amelyben nem volt megfelelő a fűtés. Közölte, az EU tizenegy államában magasabb a hazainál azoknak az aránya, akik nem megfelelő fűtéssel rendelkező lakásban élnek. Az Eurostat adatai alapján egyébként az is látható, hogy a nagymértékű csökkenésnek van régiós dimenziója is, hiszen Csehországban és Lengyelországban is jelentősen mérséklődött ez az arány – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Hozzáfűzte, Magyarországon 2010 óta 1, 421 millió fővel csökkent a súlyosan nélkülözők száma, ma már ennyivel többen vannak azok, kik anyagilag biztonságosnak tekintik az életüket. Mindezek az adatok jól mutatják az elmúlt tíz év olyan intézkedéseinek sikerét, mint a rezsicsökkentés, a munkahelyteremtés és a családtámogatási rendszer.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom