Belföld

Hasszán F.-re vallottak a tanúk

Mindenki tudta a szír férfiről, hogy az Iszlám Állam tagja, saját egységével járta a várost, és látták, hogy gyilkolnak

Több tanú is felismerte a Fővárosi Törvényszéken zajló büntetőper tegnapi tárgyalásán a terrorcselekmények elkövetésével vádolt Hasszán F.-et. A Belgiumból és Máltáról, videókapcsolat segítségével bejelentkező tanúk megerősítették, hogy a szír férfi az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet tagja volt és személyesen vett részt kivégzésekben.

Hasszán F.-re vallottak a tanúk
A vádirat szerint a terrorcselekmény-nyel vádolt férfi huszonöt ember haláláért felelős
Fotó: MH/Purger Tamás

Az egyik férfi – aki az eredeti feljelentést tette – azt mondta, hogy szomszédja volt a szíriai Homsz városában Hasszán F.-nek, akit gyerekkora óra ismert. Elmondása szerint a környéken mindenki tudta, hogy a férfi csatlakaozott az ISIS-hez és hogy valamilyen vezető tisztséget tölt be. Ez kiderült abból is, hogy amikor feltűnt a környéken, több embernek parancsolt és toborzást is végzett. Nagyon sok embert megöltek ott – fogalmazott a tanú, aki elmondta: az egyik unokatestvérét Hasszán F. és egy társa hurcolta el majd végezte ki késsel. Erről videófelvétel is készült, amit a tanú is látott és felismerte rajta a vádlottat. Hasonló dolgokról számolt be egy Máltáról bejelentkező tanú, aki szintén Homsz-ban élt. Ő is felismerte a vádlottat és megerősítette, hogy mindenki tudta Hasszán F.-ről, hogy ISIS tag, látták hogyan rabolnak és gyilkolnak társaival. A nő szemtanúja volt annak, hogy a vádlott társaival az utcán végez ki egy férfit, akinek levágták a fejét.

Hasszán F. a tegnapi tárgyaláson megint csak tagadta a vádakat. Korábban többször is arról beszélt, hogy bántalmazták a börtönben, első tárgyalásán pedig azt kérte a bírótól, hogy ne végezzék ki.

A férfit még 2018 végén vették őrizetbe és ítélték el embercsempészés miatt, de közben egy nemzetközi elfogatóparancs alapján kiderült, hogy terrorizmus gyanújával is körözik. Hasszán F. ellen ezért az ügyészség terrorcselekmény és emberiesség elleni bűntett miatt emelt vádat. A vádirat szerint a férfi a szíriai polgárháború idején az ISIS tagjaként kisebb egységet irányított, és 2015-ben részt vett egy nyilvános lefejezésben és több kivégzésben. Legalább huszonöt ember haláláért felelős.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom