Belföld

Kész a Btk.-szigorítási javaslat

A szaktárca tervezete szerint az élet elleni szándékos bűncselekmények esetén kizárt lenne az elkövetők feltételes szabadságra bocsátása

Az Igazságügyi Minisztérium sürgősséggel elkészítette a szükségesnek tartott jogszabály-módosításokat a győri gyermekgyilkosságot követően elrendelt vizsgálat eredményeként készült jelentésben meghatározottak szerint – jelentette be Varga Judit, a tárca vezetője közösségi oldalán.

Kész a Btk.-szigorítási javaslat
Az igazságügyi miniszter társadalmi egyeztetést is indít
Fotó: MH/Katona László

A kormány honlapján mindenki számára elérhetővé tették a Büntető Törvénykönyvről szóló törvény, a büntetés-végrehajtási törvény és az egészségügyről szóló törvény javasolt módosításait – írta közösségi oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter. Hozzátette: társadalmi egyeztetést indít a jogalkotási folyamat átláthatóvá tétele érdekében, az észrevételeket január 27-ig várják. Az egyeztetés eredményeként a tervezetek valamennyi tartalmi és formai eleme módosulhat – írta a miniszter.

A Kormány.hu oldalon található közleményben emlékeztettek arra: a győri gyermekgyilkosságot és a közelmúlt közvéleményt megrázó eseményeit követően elrendelt vizsgálat eredménye alapján Varga Judit igazságügyi miniszter első és legfontosabb lépésként a feltételes szabadságra bocsátás szabályainak szigorítását javasolta. Azt írták: a cél az, hogy ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani olyan elítéltet, aki szándékosan más életére tört. Ennek érdekében az élet elleni szándékos bűncselekmények esetén – a tervezet értelmében – az elkövetők feltételes szabadságra bocsátása kizárt lenne. Emellett a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén a feltételes szabadságra bocsátás feltétele lesz a pártfogó felügyelet, valamint az áldozat, illetve a potenciális áldozat védelmét szolgáló magatartási szabály elrendelése, és ezek ellenőrzése technikai eszközök alkalmazásával.

Az igazságügyi tárca javasolja annak bevezetését is, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének elbírálására irányuló döntési eljárás során a javaslatban meghatározott esetekben be kell szerezni a mentális állapotra vonatkozó szakorvosi és pszichológusi véleményt, valamint az elítélt kiskorú gyermekével kapcsolatban a gyámhatóság véleményét is.

A törvényjavaslatot az Országgyű-lés várhatóan már a tavaszi ülésszakán megtárgyalja. A tavaly decemberi győri kettős gyermekgyilkosságról készült jelentés alapján Varga Judit kezdeményezte Darák Péternél, a Kúria elnökénél a joggyakorlat felülvizsgálatát. Szerinte meg kell vizsgálni, hogy a bíróságok megfelelő szigorral lépnek-e fel az élet elleni bűncselekmények esetében, érvényesítik-e a középmérték szabályát a büntetés kiszabása során.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom