Belföld

Vádemelés előtt a makettpark ügye

Lezárulhat a költségvetési csalás gyanújával folytatott nyomozás a Mini Hungary Park kapcsán információink szerint

Rövidesen vádemelési javaslattal fejeződhet be a büntetőeljárás nyomozati szakasza a mórahalmi Mini Hungary Park beruházás öt gyanúsítottjával szemben – értesültünk. A 2018 nyarán költségvetési csalás gyanújával indult nyomozás egyik gyanúsítottja D. Imre, a Bornemzet Kft. ügyvezetője, a Délmagyarország egykori főszerkesztője, szintén gyanúsított az uniós projekt kivitelezését végző cég ügyvezetője, a beruházás műszaki ellenőre és egy kapcsolt vállalkozás két tagja.

A gyanú szerint – mint az a Csongrád Megyei Főügyészség korábbi közleményéből kiderült – a 2013 májusa és 2014 júniusa között benyújtott kifizetési kérelmek során az elkészült makettek darabszámára, illetőleg a projekt készültségi fokára vonatkozóan valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be és valótlan nyilatkozatokat tettek, így a projektet kezelő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség dél-alföldi regionális kirendeltségét, a DARFÜ-t folyamatosan megtévesztették. A gyanú szerint a projektért felelős személyek el nem végzett munkákra és be nem szerzett dolgokra is folyamatosan kértek támogatást és kifizetést.

Az ügy kapcsán eddig már közölt részletekből kiderült, a történelmi makettparkot – amelyben ötven magyar műemlék másolatát készítették el – eredetileg 650 millió forintból tervezték megépíteni. Ebből 436 millió forint volt az uniós támogatás. A beruházásból ötvenmillió forint térült meg, miután a támogató megtagadta az utolsó kifizetést és 2015. február 2-án elállt a szerződéstől és visszafizetésére kötelezte a beruházót. Az ügy egyik gyanúsítottja mind a beruházó, mind pedig a kivitelező cégben tulajdonosi érintettséggel bírt. A gyanú szerint ténylegesen ő irányította az ügyben érintett többi gyanúsítottat, illetőleg adott utasításokat a valótlan tartalmú teljesítési igazolások kiállítására.

Az állami és az uniós költségvetést ténylegesen 436 millió forint vagyoni hátrány érte, így különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt emelhetnek vádat – értesültünk.

Kapcsolódó írásaink