Belföld

A Tiszán is próbálkoznak a migránsok

A rendőrök és katonák munkája javítja a határ menti településeken élők biztonságérzetét – mondta B. Nagy László, a térség fideszes képviselője

A téli időjárás ellenére nemcsak a szárazföldön, hanem a vízen is próbálnak bejutni hazánk területére az illegális bevándorlók – mondta Szegeden Németh Szilárd honvédelmi államtitkár, hozzátéve, hogy a Tiszán szolgálatot teljesítő naszád járőrözésének van pozitív hatása.

A Tiszán is próbálkoznak a migránsok
Várakozó migránsok 2016-ban a magyar határon. Hazánkon ismét nagy a nyomás, a téli időjárás ellenére a vízen is próbálkoznak a bevándorlók
Fotó: MH

Nagyon megerősödött a migrá­ciós nyomás a déli határon, a téli időjárás ellenére a szárazföld mellett vízen is próbálkoznak a határsértők – jelentette ki tegnap a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Németh Szilárd a szegedi határkikötőnél tartott sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint azt mondta, az elmúlt héten 699, az azt megelőző héten 636 határsértőt fogtak el a rendőrök és katonák. Hozzátette: az év eleje óta hetente ötvennel-százzal növekszik az elfogottak száma. Az államtitkár tájékoztatása szerint tavasztól őszig a honvédség rohamcsónakokkal járőrözött a Tiszán, a Maroson és a Ferenc-csatornán. A téli időjárás ellenére folyamatos a migránsok próbálkozása a Tisza szerb–magyar határszakaszán, ezért a honvédségnek az elmúlt héten vissza kellett térnie oda. A Tisza Szeged alatti szakaszán az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred aknász naszádja, a Baja teljesít szolgálatot.

A magyar építésű hajót 2007-ben felújították, éjjellátó készülékkel, reflektorral és nagyon pontos radarral látták el. Az eszközök lehetővé teszik a határsértők felderítését, akik nemcsak gumicsónakokon, hanem összekötött uszadékfákon és palackokon is igyekeznek átkelni a folyón – részletezte az államtitkár. Beszámolt arról is, hogy a katonák péntek éjszaka egy öttagú szír csoportot tartóztattak fel a folyón. A járőrözés célja az elrettentés is, a folyamatos jelenlét hatására a migránsok meggondolják magukat, és nem a tiszai határszakaszt választják – magyarázta Németh Szilárd.
B. Nagy László, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hosszú távon fel kell készülni a folyamatos migrációs nyomásra. A határt védő rendőrök és katonák munkája jelentősen javítja a szegediek és más határ menti településeken élők biztonságérzetét – jelentette ki a kormánypárti politikus, aki köszönetet mondott a határvédelmet segítő polgárőröknek is.

A nyomás a hétvégén sem csökkent a déli és a keleti határszakaszon, az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig 274 határsértővel szemben intézkedtek. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 113, szombaton 85, vasárnap 41 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron. A román és ukrán határszakaszon 35 illegális bevándorlót fogtak el, embercsempészés miatt hat gyanúsított ellen indult eljárás.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom