Belföld

A nemzet jövője a demográfián múlik

A kormány szerint a meddőség kezelésével kapcsolatos intézkedéseknek köszönhetően négyezer gyermek jöhet világra

Tovább bővül az állami fenntartású meddőségkezelési intézetek száma – közölte tegnap az emberi erőforrások minisztere.

A kormány tíz és fél milliárd forintot biztosított arra, hogy egységes, meddőséggel foglalkozó ellátórendszer jöjjön létre Magyarországon – jelentette be tegnap Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter. Rámutatott, a nemzet jövője a demográfia kérdésén múlik, ezért a kormány fejleszti az ellátórendszert, támogatja, egységesíti és rendszerszerűen kezeli a meddőség kezelését.

A kormány növelte az állami fenntartású meddőségkezelési intézetek számát, államosított hat meddőségi központot (köztük a fővárosi és szegedi Kaáli intézeteket), ezzel is növelve a közfinanszírozott ellátás elérhetőségét. A lépéssel tizenkettőre emelkedett a korszerű felszereléssel működő meddőségi központok száma. A rászorulók Debrecen, Pécs, Szeged, Kaposvár és Tapolca mellett a főváros több pontján is igénybe vehetik az ellátást. A tárcavezető elmondása szerint az intézményeket folyamatosan fejlesztik majd.

Elmondta azt is, hogy október 1-én a Szent János Kórházban létrejött a Nemzeti Humán Reproduk­ciós Intézet is, amely országos intézeti hatáskörrel rendelkezik, összehangolja és szakmailag irányítja, valamint felügyeli a meddőségi központok hálózatának tevékenységét, emellett szoros kapcsolatot ápol az Egészségügyi Tudományos Tanács illetékes bizottságával, és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal. Az intézkedéseknek köszönhetően körülbelül négyezer gyermek világra jöttét prognosztizálja a kormány. Magyarországon mintegy százötvenezer pár küzd meddőségi problémákkal, ám ez nem kizárólag hazánk, hanem a teljes nyugati világ civilizációs problémája, ami az emberek életmódjával is összefügg.

Amint arról korábban beszámoltunk, Novák Katalin családügyi államtitkár bejelentette: 2020. július 1-től ingyenessé válik a teljes körű meddőségi kivizsgálás a nők és a férfiak számára egyaránt. Erre a célra a kormány évi kilencmilliárd forintot biztosít. Szintén ingyenessé válnak a meddőségkezelésben alkalmazott gyógyszerek is. Január 1-től a területen működő közfinanszírozott intézmények a beültetéseket teljesítményvolumen korlát mentesen számolhatják el, így várakozás nélkül vehetők igénybe a meddőségi programok.

Kapcsolódó írásaink