Belföld

Szájzárrendelet lépett életbe Vácon

Csak Matkovich Ilona engedélyével adhatnak nyilatkozatot a dolgozók

A szólásszabadsággal, de talán még a józan ésszel sem összeegyeztethető utasítást adott ki Matkovich Ilona váci polgármester a napokban, számolt be a Vaconline.hu. A rendelkezés szerint valamennyi önkormányzati cég minden dolgozója, megbízottja, alvállalkozója csak a balliberális polgármester asszony előzetes írásbeli engedélyével nyilatkozhat a sajtóban, vagy szólalhat fel nyilvános eseményen, de engedély kell egy Facebook-poszthoz is, amennyiben az önkormányzatot érintheti.

Szájzárrendelet lépett életbe Vácon
Vác
Fotó: MH

Ez volt a korábban tizenhat évig a Magyar Narancs újságírójaként dolgozó, újdonsült településvezető első polgármesteri utasítása. Nem mellesleg egyik első hivatalos útja Karácsony Gergely főpolgármesterhez vezetett, aki szintén nap mint nap elmondja, hogy a polgári kormány nem biztosít elég szabadságot az embereknek. Az utasítás szövege nem a valótlan közléseket szankcionálja, hanem az önkormányzatra nézve hátrányosakat, a kérelmeket közvetlenül a polgármesternek kell benyújtani, és közvetlenül ő dönt róluk. Előzetesen, írásban kiadott engedéllyel.

Pedig számos ügy miatt máris érhetné kritika Matkovich eddigi ténykedését, különösen annak tükrében, hogy még az október 13-i választás után is azt ígérte, osztrák kisváros szintjére emelné Vácot. Egyelőre azonban ott tart, hogy a közgyűlés egyről háromra növelte az alpolgármesterek számát, az önkormányzat a forrás érdemi csökkentésével anyagi bizonytalanságban tartja a színházat, viszont megemelte a képviselői pótlékokat, ahogy a helyi vállalkozók adóterheit is. Ezzel párhuzamosan visszadobta a többfunkciós kulturális, sport- és szórakoztatórendezvény-csarnok építésére, illetve környezete zöld megújítására szánt ötmilliárd forintos állami támogatást. Ezek az ügyek a városban aligha hoznak majd népszerűséget a polgármesternek, aki ennek dacára próbál az országos politikába is bekerülni. A már idézett portál szerint a polgármester eddigi regnálása „olyan, mintha Márki-Zay Péter receptjét olvasnánk arról, hogyan kell egy kisvárost ugródeszkának használni az országos hírnév elérése érdekében”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom