Belföld

A karbonsemlegesség elérése 2050-ig Magyarországnak ötvenezermilliárd forintba, minden magyarnak évi 170 ezerbe kerülne

Gulyás Gergely: Fizessenek a szennyezők!

Nem győztünk, de van esély győzelemre a karbonsemlegesség uniós kezelése ügyében – mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A karbonsemlegesség elérése 2050-ig Magyarországnak ötvenezermilliárd forintba, minden magyarnak évi 170 ezerbe kerülne
A kormány számára az a fontos, hogy az uniós kohéziós források ne csökkenjenek – mondta a miniszter
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A miniszter kifejtette: a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének célját senki sem vitatja, a kérdés az, hogy a terheit ki viselje; a magyar kormány álláspontja az, hogy fizessenek a szennyezők, a multinacionális vállalatok és a nagy országok. Annál is inkább, mert a kitűzött cél, az EU karbonsemlegességének elérése 2050-ig Magyarországnak összesen ötvenezermilliárd forintjába kerülne, azaz minden egyes magyar számára minden évben 170 ezer forintba – figyelmeztetett a miniszter. Az Euró­pai Unió 2021 és 2028 közti költségvetése kapcsán a magyar kormány számára az a fontos, hogy a kohéziós források ne csökkenjenek jobban, mint azt a nettó befizető Nagy-Britannia kiválása indokolná, azaz tíz-tizenöt százalékkal – jelezte. A Brüsszelben folyó jogállamisági eljárásról szólva Gulyás Gergely leszögezte: ennek ürügyén folytatnak boszorkányüldözést Magyarország ellen, majd hozzátette, ebben a kérdésben „nincs bizalmunk az EU iránt”. A színházakra vonatkozó új szabályozásról szólva elmondta: amelyik játszóhely állami finanszírozást kér, annak szerződést kell kötnie a kormánnyal, ami az igazgató kiválasztását is befolyásolhatja. A Katona József Színházban kipattant zaklatási ügy kapcsán leszögezte: elfogadhatatlan, hogy a történteknek nincs semmi következménye a jelenlegi igazgatóra nézve.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom