Belföld

Padlóra küldte Budapestet az első decemberi havazás

Karácsony jelezte, a hóeltakarító munkások hiánya okozta a káoszt

Budapestet mintha felkészületlenül érte volna a tegnap leszakadt hómennyiség: járatkésések, rövidített útvonalon járó buszok, csúszós, havas utak fővárosszerte. Karácsony Gergely főpolgármester arra hivatkozott: nincs elég hóeltakarító munkás.

Padlóra küldte Budapestet az első decemberi havazás
A latyak eltakarítása mögül elfogyott az erő, a munkát estére hagyták
Fotó: MH/Purger Tamás

Körülbelül egy hete tudható volt az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése, amely szerint csapadékos hidegfront éri el hazánkat, ami nagy mennyiségű csapadékkal, azaz intenzív havazással jár majd az ország több részén, így a fővárosban is. Tegnap azonban Budapestet mintha felkészületlenül érte volna a hirtelen beköszöntött tél: az Útinform beszámolója szerint az utak sónedvesek, havasak, hókásásak, nőtt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatainak menetideje, több autóbusz rövidített útvonalon járt, és néhány járat egyes megállói ki is maradtak.

Karácsony Gergely főpolgármester a kialakult helyzetet Facebook-oldalán azzal magyarázta, hetven munkagép dolgozik Budapesten a hóeltakarításon, viszont a szükséges három–négyszáz munkás helyett csak 216-an jelentkeztek. Azt írta, „a sózás elkezdődött, a latyak letakarítása most még lassítaná a forgalmat, így az csak a délutáni csúcs után, este történik majd meg”. A budapesti Liszt Ferenc-repülőtér is közleményt adott ki: az ónos eső és a kötelező repülőgép-jégtelenítés miatt a kiszolgálás a szokásosnál lassabb, ezért késések várhatóak.

A Fővárosi Közterület-fenntartó vasárnap este hét órától készült a havazásra, így emelt készültségi fokozat lépett életbe náluk. Sajtóközleményük szerint a cég vasárnap éjjel hatvannyolc munkagéppel folyamatosan síkosságmentesítette a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, továbbá a Duna-hidak járdáit, valamint a kapcsolódó kerékpárutakat. Hétfőn napközben hatvankilenc autóval és 216 fő kézi erővel folytatták a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, kerékpárutakon, valamint az ingatlanokhoz nem kapcsolódó közjárdákon, közlépcsőkön a hó eltakarítását.

Tegnap a Nyugati pályaudvar és Monor közötti személyvonatok nem jártak. A Nyugatiban egy váltó- és egy kitérővágány tervezett éjszakai karbantartását nem fejezték be időben, ezért három vágányról nem tudtak indulni és érkezni a vonatok. Torlódások alakultak ki a Nyugati pályaudvar előtt, míg a Budapest–Vác–Szob, a Budapest–Vácrátót–Vác és a Budapest–Cegléd–Debrecen–Záhony vonalon 60–80 perces késések is előfordultak.

Érdekesség, a 3-as metró északi szakaszának felújítás miatti lezárásakor – amely egyébként naponta több utast szállít, mint a MÁV összesen – semmilyen közlekedési fennakadást nem lehetett tapasztalni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom