Belföld

Leálltak a beruházások

Újpesten már most érezhető a bizalmatlanság az alpolgármesterek között, ami előre vetíti, hogy munka helyett politikai csatározások színhelye lesz a kerület

Nem kevesebb mint háromszázmillió forintot bukhat Újpest egy tervezett beruházáson, ha nem lép időben a kerület új balliberális vezetése. Déri Tiboréknak arra viszont jutott idejük, hogy felduzzasszák a bizottsági struktúrát.

Leálltak a beruházások
Fotó: MH

A többi, balliberális oldal által megszerzett kerülethez hasonlóan Újpesten is csak negatív változást hozott eddig a vezetésváltás. Számos beruházás félbemaradt, amely komoly következményekkel járhat. Így a kerület Székesdűlő nevű városrészén tervezett útfelújításon például háromszázmillió forintot bukhat a IV. kerület az új vezetés hibájából. Székesdűlőn évtizedekig nem volt infrastruktúra, de a Wintermantel Zsolt vezette önkormányzatnak hosszas tárgyalások és előkészület után végül sikerült elérnie, hogy háromszázmilliós támogatás megszerzésével leaszfaltozzák az ottani utakat. Wintermantelék lefolytatták a közbeszerzési eljárásokat, gyakorlatilag minden sínen volt, ám az önkormányzati választások óta semmi nem történt, leállt a folyamat. A pályázati összeget pedig azzal a feltétellel nyerték el, hogy november 30-ig szerződést kötnek a kivitelezővel.

Déri Tibor polgármester és a szocialistákat a DK-ért faképnél hagyó Trippon Norbert alpolgármester visszafelé mutogat az ügyben, amit Wintermantel Zsolt és Szabó Zsolt, az önkormányzat korábbi városüzemeltetési főosztályvezetője is visszautasított. Szabó az új polgármesternek írt levelében hangsúlyozza: ha az önök valódi célja a probléma megoldása, akkor a teljes mértékben az önök rendelkezésre álló valamennyi információ birtokában a megkezdett munka hatékony folytatása lenne célravezetőbb.  Sokak szerint a háttérben az áll, hogy az új vezetésnek nem tetszik, hogy a kerületnek több száz milliós önerőt kellene hozzátenni a támogatáshoz, hogy létrejöjjön a fejlesztés. Ehelyett inkább magukra költenék a pénzt, amire van is elég jelentkező. Dériéknek sok éhes szájat kell betömniük, miután szétosztották a bizottsági helyeket. Sőt a korábbi városüzemeltetési és városfejlesztési bizottságot például háromfelé vágták, és az eredeti mellé létrehozták a közbiztonsági, valamint a klíma- és környezetvédelmi bizottságot. Utóbbinak nem kevesebb, mint tizenöt tagja van. A bizottsági elosztást ráadásul a régi szokásjogot felrúgva alkották meg, hiszen míg korábban mindig figyelembe vették a mandátumarányokat, Dériék erre is fittyet hánytak. Mikor pedig ezt a szemükre vetették, azzal védekeztek, hogy már nem lehet visszacsinálni, el vannak osztva a pozíciók. A helyzetet tetézi, hogy forrásaink szerint már most érezhető a bizalmatlanság az alpolgármesterek között, ami egyben előrevetíti, hogy munka helyett politikai csatározások színhelye lesz a Újpest.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom