Belföld

Horthy emlékével harcolna a Mi Hazánk Karácsonyék ellen

Ellenzi Novák Előd, hogy így vagy úgy, de a főpolgármester egy letűnt kor embereit hozza vissza a városvezetésbe

Többek között lovas és fáklyás felvonulást tart a Mi Hazánk Mozgalom a Horthy Miklós Társasággal közösen a kormányzó száz évvel ezelőtti budapesti bevonulásának emlékére.

Horthy emlékével harcolna a Mi Hazánk Karácsonyék ellen
„A nemzetpolitikában is ellentéteket szül a baloldal budapesti térnyerése”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Mi Hazánk Mozgalom a főváros régi fényének visszaállítása érdekében szervez megmozdulást november 16-ra – jelentette be tegnap Novák Előd, a párt alelnöke. Közölte, Horthy Miklós bevonulásának századik évfordulóján lovas és fáklyás menetet tartanak a szervezet Bartók Béla úti irodájától a Szent Gellért térre, Horthy Miklós 1919-es bevonulási beszédének helyszínére. Emellett Novák Előd bejelentette azt is: kezdeményezi a volt kormányzó posztumusz fővárosi díszpolgárrá avatását és egy lovas emlékszobor felállítását is a Szent Gellért térre az egykori volt szovjet megszállási emlékmű helyére.

Az alelnök szerint bár jobb- és baloldalról egyaránt számos vonatkozásban jogosak a kritikai vélemények Horthy Miklós tevékenységével összefüggésben, mindent egybevetve Magyarország utolsó kormányzója olyan eredményeket ért el, amelyek elismerésre méltók. Az első világháború elvesztése, a spanyolnátha-járvány pusztítása és a nagy gazdasági világválság ellenére is egy gazdaságilag és kulturálisan is virágzó Magyarországot hozott létre Horthy a kormányzósága alatt – mondta Novák Előd, aki szerint a becsületre méltó eredmények előtti tisztelgés mellett az október 13-i önkormányzati választás budapesti eredményei is indokolttá teszik a volt kormányzóról való megemlékezést.

A november 16-i felvonulásról szóló felhívást azzal a címszóval tette közzé Novák Előd, hogy „Budapest újra vörös rongyokba öltözött”, amivel egyértelműen arra utal, hogy a felvonulás reakció az október 13-i önkormányzati választás fővárosi eredményeire is. „Tetemre hívom itt, a Duna partján a magyar fővárost: ez a város megtagadta ezeréves múltját, ez a város sárba tiporta koronáját, nemzeti színeit, és vörös rongyokba öltözött. Ez a város börtönre vetette, kiüldözte a hazából annak legjobbjait, és egy év alatt elprédálta összes javainkat” – így hangzott annak idején Horthy Miklós kiáltványában az az állítás, amivel a nemzeti hadseregnek a fővárosba éppen bevonuló vezetője a bukott Tanácsköztársaságra utalt.

A Mi Hazánk újbudai önkormányzati képviselője egyébként nem tartja jó dolognak hogy így vagy úgy, de valamilyen formában Demszky Gábort, Bőhm Andrást és Gál J. Zoltánt is beemeli a főváros vezetésébe a baloldali összefogás új főpolgármestere. Velük Karácsony Gergely nemcsak egy letűnt kor embereit hozza vissza a városvezetésbe, hanem az ígért bürokrácia- és költségcsökkentéssel szemben visszaállította a közgyűlésben a frakciókat és támogatásukat, illetve növelte a főpolgármester-helyettesek számát – nyilatkozta lapunknak az ellenzéki párt politikusa. Megfogalmazta, az aktuálpolitikai ügyek mellett emlékezetpolitkai kérdésekben is komoly ellentéteket idézett elő az, hogy a Karácsony Gergely-féle balliberális pártok lettek Budapest irányítói. „Miután nácinak nevezte Wass Albertet – amiért érdemben a mai napig nem kért bocsánatot –, most épp államalapító Szent István királyunk szobrának felállítását akarja megakadályozni a róla elnevezett parkban, ahonnan korábban az 1919-es proletárdiktatúra népbiztosának, a kommunista Lukács Györgynek a szobrát távolították el” – mondta Novák Előd arra utalva, miért tartja fontosnak a Horthy Miklós budapesti bevonulásáról való megemlékezést. A tervek szerint majd egy fehér lóval vezetik fel a menetet, amelynek végállomásán, a Szent Gellért téren a Mi Hazánk Mozgalom vezetői mellett beszédet mond Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke, valamint Musits Antal római katolikus plébános és Kovács Attila református lelkész is.

Kapcsolódó írásaink

Mértéktartó gazdálkodás Kőbányán

ĀD. Kovács Róbert Antal: Ahol sok alpolgármestert választanak, sok bizottságot állítanak fel, ott egyértelműen az a cél, hogy a pártklientúrát pozícióhoz, álláshoz juttassák

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom