Belföld

Álszent húzás a balos polgármesterektől

Elhelyezés nélkül most sem lehet kilakoltatni senkit – hívta fel a figyelmet a lapunknak nyilatkozó elemző

A november 15-én életbe lépő országos kilakoltatási moratórium előtt két héttel a balliberális budapesti polgármesterek egymásra licitálva elkezdték teátrálisan bejelenteni, hogy a kerületükben már az általános tilalmat megelőzően leállítják a kilakoltatásokat. Ezek azonban csupán álszent látszatígéretek, amelyek teljesítése csődbe vinné a főváros kerületi önkormányzatait – mondta lapunknak Farkas Örs.

Álszent húzás a balos polgármesterektől
Farkas Örs: Felelőtlen az ellenzék
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója szerint jól mutatja az ígéretek komolytalanságát, hogy a ballib polgármesterek egyáltalán nem tudják megmondani, vajon tavasszal is fenntartják-e majd a most felelőtlenül meghirdetett tilalmakat. „Álszent dolog azt állítani, hogy a moratóriumokat az elhelyezés nélküli kilakoltatások ellen hozták meg a politikusok, mivel elhelyezés nélkül most sem lehet kilakoltatni senkit. A törvényi előírásoknak eleget téve ugyanis a helyi szociális segítő és ellátó intézmények jelenleg is megkeresik a kilakoltatottakat, és felajánlanak nekik valamilyen elhelyezési lehetőséget” – mondta Farkas Örs.

Különösen aggályos, hogy Karácsony Gergely a fővárosi önkormányzat ingatlanaira vonatkozóan külön is meghirdetett egy kilakoltatási tilalmat, miközben tudja, hogy a kevés ilyen ingatlan miatt szinte egyáltalán nincs is kilakoltatás a főváros bérlakásaiból. Az Oeconomus vezetője ugyanakkor ellentmondásosnak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a kilakoltatások felfüggesztését, illetve a lakhatási gondok megoldását úgy ígéri egyszerre a Város Mindenkiért Mozgalommal együttműködő Pikó András, V. Naszályi Márta és társaik, hogy tudatában vannak: ígérgetéseik csupán részleges teljesítése is óriási veszteségekhez vezetne az önkormányzatok költségvetésében.

A nem fizető, albérleteztető, adósságokat felhalmozó, közüzemi díjakkal tartozó lakóknak a bérleményekben való maradása a többi bérlő fizetési hajlandóságát is csökkentheti, ami ellehetetlenítheti az eleve veszteséges önkormányzati bérlakásrendszert.

Ez jótékonyságnak álcázott felelőtlen gazdálkodás – véli Farkas Örs, aki szerint egyébként a balliberális politikusok húzásai mellett a radikális civil szervezeteknek az üres és használatba vehető lakásokra vonatkozó állításai sincsenek köszönő viszonyban a valósággal. Nem igaz ugyanis, hogy a kerületekben ezrével állnak rendelkezésre üres önkormányzati lakások. A tévedés oka az lehet, hogy a rendszerváltozás idején a társasházakban minden olyan helyiséget, amely nem földszinti, utcakapcsolatos volt, lakásként vettek nyilvántartásba, akkor is, ha az nem is lakás.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom