Belföld

A bazilikában tartott szentmisével nyitják meg a IV. Magyar Értékek Napját

Közös kincsek

Az értékfeltárás eredményeit összegző szakmai konferenciával kibővítve, új célcsoportok bevonása érdekében rendezi meg szeptember 7-én a Kárpát-medencei magyar értékeket bemutató IV. Magyar Értékek Napját a Magyar Nemzeti értékek és Hungarikumok Szövetsége, a Népfőiskola Alapítvány és a Nemzeti Művelődési Intézet – jelentette be tegnap a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján Lezsák Sándor.

A bazilikában tartott szentmisével nyitják meg a IV. Magyar Értékek Napját
Lezsák: Az értékünnepen tizenkilenc megye és hat határon túli régió vesz részt
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az Országgyűlés alelnöke közölte, az idei értékünnep tizenkilenc megye és hat határon túli régió, valamint csaknem háromszáz fellépő részvételével zajlik majd. Az esemény fővédnökei Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter, Kövér László az Országgyűlés elnöke és Nagy István agrárminiszter. A sajtótájékoztatón Pesti Imre, a Fidesz parlamenti képviselője kifejtette, a rendezvény célja most sem más, mint hogy felhívja a figyelmet közös kincsünk, a Kárpát-medence nemzeti hagyomá­nyainak, közösségi teljesítményeinek és fellelhető értékeinek oltalmazására és fontosságára.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy míg tavaly ezerhuszonöt településnek volt értéktára, idénre ez a mutató több mint százötvennel bővült. Az értékek napja tíz órakor ünnepi szentmisével kezdődik a bazili­ká­ban, majd ezt követi az ökumenikus terményáldás, majd díjmentesen látogatható orgonakoncert lesz.

A programok része többek között egy, a Pesti Vigadóban „Megtartó Értékeink” című konferencia is, melyre csaknem hatszáz vendéget várnak a szervezők.

Kapcsolódó írásaink