Belföld

Antiszemitizmus az ellenzéki oldalon

Gettóval viccelődő momentumos Fehérváron

Az őszi önkormányzati választás közeledtével egyre többször okoznak botrányt a balliberális pártok gyűlöletkeltő megnyilvánulásai. Az összmagyarság elleni kijelentések mellett folyamatosan nő az antiszemita és idegengyűlölő ellenzéki jelenségek száma is.

Székesfehérváron a Momentum keveredett egy kellemetlen antiszemita ügybe a minap. A párt fehérvári szervezetének vezetője vicceskedő hangnemben azt az antiszemita csengésű kijelentést tette egyik facebookos kampányvideójában, miszerint most tartott „bejárást a gettóban”. Barlabás András azóta ezt a megbotránkoztató videót törölte. Azonban a Fidesz székesfehérvári szervezete szerint ez kevés, mivel a kijelentés a holokauszt egyik tragikus székesfehérvári helyszínénél hangzott el. Ezért felszólították a balliberális pártokat, hogy határolódjanak el a momentumos politikus kijelentésétől, és vonják vissza önkormányzati képviselőjelöltségét is.

Budapest II. kerületében ugyanakkor egy korábbi antiszemita megnyilvánulásai miatt szalonképtelen jobbikos önkormányzati képviselő jelölése okoz feszültséget. A kerület összellenzéki polgármesterjelöltje, a szocialista Őrsi Gergely mögé elképzelt összefogás balliberális pártjai egyelőre még „befogott orral” sem hajlandók beleegyezni abba, hogy a jobbikos Bodor Zoltán az ő támogatásukkal indulhasson az őszi voksoláson. Bodor 2014-ben még a „cio­nista népirtás” ellen tiltakozva szervezett felvonulást Izrael budapesti nagykövetsége elé, és egy Szebb Jövőt Polgárőr Egyesületet is alapított. A lapunknak nyilatkozó Ernyey László, a kerület önkormányzati testülete fideszes frakcióvezetőjének véleménye szerint az ellenzéknek a Jobbikkal való elvtelen szövetségkötése csak békétlenséget hozna a II. kerületbe. A Fidesz politikusa rámutatott, egy ilyen alku révén csakis működésképtelen koalíció jöhetne létre, amit értelmetlen létrehozni. „Már a választási koordináció is nehezen megy ennek a szélsőjobbtól szélsőbalig érő társaságnak, ezek után világos, hogy egy percet sem tudnának együtt dolgozni a kerületért. A nagy marakodásban veszélybe sodornák az egyensúlyban lévő, adósságmentes költségvetést is. A II. kerület pedig ennél többet érdemel” – fogalmazott Ernyey László.

A Jobbikkal való együttműködés az ország számos más önkormányzatánál is a helyi balliberális pártszervezetek torkán akadt. Hatvanban például az MSZP a helyi Jobbik bevonása miatt maradt ki az összellenzéki összefogásból.

Kapcsolódó írásaink

„Nem a Mi Hazánk, hanem a Momentum a szélsőséges”

ĀToroczkai László szerint a politikai közéletbe visszatérő Vona Gábor feladata az, hogy a tisztességes, de félrevezetett választópolgárokat a beteg világot és nemzethalált óhajtó balliberális pártok felé vigye