Belföld

OBH: Zavartalan a munka a közigazgatási bíróságon

Változatlan jogi státusz

Az új közigazgatási bírósági rendszer létrehozásának elhalasztása sem a bírákat, sem az igazságügyi dolgozókat, sem pedig a jogkereső polgárokat nem érintheti hátrányosan – írta megkeresésünkre az Országos Bírósági Hivatal (OBH), hozzátéve, hogy a hivatal továbbra is biztosítja a közigazgatási és munkaügyi bíráskodás zavartalan működését.

Ismert, a kormány május végén az új közigazgatási bírósági rendszer bevezetésének határidő nélküli elhalasztását kezdeményezte az Országgyűlésnél, így nem lép hatályba 2020. január 1-jén az erre vonatkozó törvény. Az OBH felhívja a figyelmet, hogy a törvényjavaslat rendelkezik a már megtett bírói, bírósági titkári és fogalmazói nyilatkozatokról is, azok a törvény erejénél fogva hatályukat vesztik. Ahogy lapunk is beszámolt róla, az április 30-i határidőig 162 bíró tett nyilatkozatot arról, hogy átlépne az új közigazgatási bírósági szervezetbe, a közigazgatási törvényszékekre, illetve a Közigazgatási Felsőbíróságra. Erre az átmenetre ténylegesen csak következő év január 1-jétől került volna sor, a nyilatkozatot tett bírák pedig addig amúgy is ebben a bírósági szervezetben dolgoztak volna, így önmagában a nyilatkozattétellel a jogi státuszuk nem változott – írta válaszában az OBH.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom