Belföld

Kedvezőbb hitelekhez jutnak a családok hétfőtől

Használt lakásra is fölvehető lesz a családi otthonteremtési kedvezmény, és elengedik a jelzálogkölcsön egy részét

Hétfőn, július elsején lép életbe a hétpontos családvédelmi akcióterv négy eleme, a támogatások közül kettő is érinti a családok hitelügyeit.

Kedvezőbb hitelekhez jutnak a családok hétfőtől
A jelzáloghitelhez nyújtott, egymillió forintos támogatást 2019. július 1-je után már a második gyermekét váró család is igényelheti
Fotó: MH

A családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kedvezményes hitel hétfőtől elérhetővé válik a használt ingatlanok vásárlásához is: a kedvezmény két gyermek esetében tízmillió, három gyermek esetében tizenötmillió forint maximum háromszázalékos, a piacinál jóval kedvezőbb kamatozású hitel, amit meglévő, vagy előre vállalt gyermekeik után a szülők igényelhetnek lakásépítésre,-vásárlására vagy –bővítésére. Feltétele többek között a büntetlen előélet, a száznyolcvan napos, folyamatos társadalombiztosítotti jogviszony, valamint az, hogy a házas felek közül legalább az egyiknek negyven év alattinak kell lennie.

Fontos változás, hogy július elsején eltörlik a korábban életben lévő, harmincötmillió forintos értékhatárt, tehát az ennél nagyobb értékű ingatlanokra is felvehetnek csokot. A hétfőn életbe lépő másik hitelügyi támogatást, a jelzáloghitel-elengedést lakáscélú jelzáloghitel-szerződéséből eredő tőketartozás csökkentésére használhatják fel a családok. Amennyiben a tőketartozás nem éri el a támogatás összegét, úgy a támogatás a tőketartozás járulékainak – ide nem értve a késedelmi kamatot − csökkentésére is felhasználható, egymillió forint alatti összeg esetén azonban a különbözetre a kérelmező már nem tarthat igényt.

A jelzáloghitelhez nyújtott, egymillió forintos támogatást 2019. július 1-je után már a második gyermekét váró család is igényelheti. Ha azonban harmadik vagy további gyermeket is vállalnak, akkor a támogatás forintösszege egymillióról négymillió forintra emelkedik, és minden további gyermek megszületése esetén újabb egy-egy millió forint jár. Fontos tudnivaló, ha a család az ezután született gyermeke után veszi fel első ízben a támogatást, akkor is négymillió forintot vehet igénybe, és csak az ezután születőkre jár egy-egy millió forint. A támogatás részletei elérhetők a csalad.hu oldalon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom