Belföld

Karácsony lett a befutó az ellenzéki roncsderbin

A Gyurcsány házaspár és a DK legalkalmasabbnak tartott független főpolgármester-jelöltje, Kálmán Olga a demokrácia győzelmét kihirdető eredményvárón már meg sem jelent

A több mint 1,3 millió jogosult közül hetvenezernél kevesebben vettek részt Budapesten az ellenzéki pártok főpolgármester-jelölti előválasztásán. A roncsderbit végül Karácsony Gergely nyerte.

Karácsony lett a befutó az ellenzéki roncsderbin
Karácsony és Kerpel-Fronius a demokráciaünnepen. Kálmán Olga nem kért belőle
Fotó: Bodnár Patrícia

Az ellenzéki előválasztási roncsderbi legkínosabb epizódja a finisben történt: telefonos automatáról olyan hívások érkeztek a választókhoz, amelyeken Gyurcsány Ferenc korábbi nyilatkozatait vágták össze olyan szövegkörnyezetben, mintha a DK elnöke az MSZP–P jelöltjét, Karácsony Gergelyt támogatná, és nem a DK Kálmán Olgáját. Amikor kitudódott, Karácsony magyarázkodásba kezdett, hogy ő erről nem tudott semmit, nem is tudta kinyomozni, mi történt, majd mégis bocsánatot kért. A DK választási csalás miatt tett bejelentést a Magyar György ügyvéd vezette bizottságnál. A történteket szerdán sem tisztázták. Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke a Népszavának azt állította, semmi közük az egészhez. A DK az MSZP-t és a Publicus Intézetet gyanúsította, azt állítva, az MSZP-közeli telefonszámról a Publicus indított korábban hívásokat, és toboroztak róla az MSZP fáklyás felvonulására is. Azt is fejtegették, Karácsony stábjának tagjai is tudtak a „piszkos” akcióról. Az MSZP-hez ezek kapcsán eljuttatott kérdéseinkre választ nem kaptunk, ahogy Karácsony sem tisztázta stábjának tagjait a vád alól.

A Századvég Alapítvány tegnap közölt kutatása egyébiránt azt mutatja, hogy az MSZP szavazói átpártoltak a DK-hoz, utóbbi támogatottsága ugyanis a hatvan év felettiek és a nyugdíjasok körében emelkedett jelentősen, míg korábban a szocialista pártnak voltak ebben a választói szegmensben stabil támogatói. Ezt alátámasztja, hogy az MSZP–P támogatottsága a két említett korcsoportban öt-öt százalékra zsugorodott, míg a DK-t a hatvan év felettiek 14 és a nyugdíjasok 13 százaléka támogatja a Századvég felmérése szerint. Az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztást végigkísérő háborús retorika a két baloldali párt között a szerdai urnazárást követően megenyhült. A marsallbotot az EP-választást követően a kezébe vevő bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc a közösségi oldalán már délután arról írt a DK-jelöltjét is erősen támadó Karácsony Gergely kapcsán: „megmutatta, tud küzdeni”. Jól állt neki, engem is meglepett a teljesítménye, semmi oka szégyenkezni – tette hozzá. A háborús retorika Gyurcsánynál olyannyira felhígult, hogy az este hat óra után kiszivárgott végeredmény alapján már arról értekezett, hogy az előválasztás igazi győztese a demokrácia volt. A hab az ellenzék tortáján pedig az, hogy „új politikai közösség jött létre Budapesten”. Ismeretes, Gyurcsány korábban a potenciális ellenzéki főpolgármester feladatául a fővárosiak megszervezését nevezte az Orbán-kormánnyal szemben. Ez a feladat immár nem a „legalkalmasabb” jelöltre, a Gyurcsányné Dobrev Klára által  is favorizált Kálmán Olgára, hanem a Zuglót csődbe kormányzó Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltre vár. Kálmán egyébként meg sem jelent az eredményvárón. Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) ott volt, neki a harmadik hely jutott.

Az ATV kérdésére Tarlós István főpolgármester azt mondta: gratulál Karácsonynak, mert a selejtezőmérkőzés is mérkőzés, a győzelem ott is győzelem. De az 5,1 százalékos részvétel nem tanúskodik elsöprő leváltó hangulatról – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom