Belföld

Ahol fogyatékkal élők szolgálják fel az ételt

A Kék Madár Alapítvány évek óta sikerrel foglalkoztat megváltozott munkaképességű embereket szekszárdi éttermében, most Budapesten is nyílt egy Ízlelő

Brassói aprópecsenye, aszalt szilvával és sárgabarackkal töltött pulykamell, egyben sült karaj rétegezett burgonyával, panna cotta. Ilyen és ehhez hasonló ételekkel várja mindennap a vendégeket a napokban megnyílt Hegyvidéki Ízlelő.

Ahol fogyatékkal élők szolgálják fel az ételt
Az alkalmazottak nagy izgalommal várták az új fővárosi étterem megnyitását
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Ebédmenüjükben háromféle levessel és ugyanennyi főétellel, valamint szendvicsekkel, salátákkal, desszertekkel is kedveskednek a fővárosiaknak. Átlagos hír volna, azonban a XII. kerületben található vendéglátóhelyen jobbára fogyatékkal élők dolgoznak.

Az ünnepélyes megnyitóra készülve ketten szalvétákat hajtogatnak, mások terítékeket rendeznek, megint mások a konyhán segédkeznek. Smudics Hajnalka figyelmét egy ismerőse hívta fel a lehetőségre, a fiatal kerekesszékes nő pedig kapva kapott az alkalmon. Elvégzett egy három hónapos tanfolyamot, így lett felszolgáló az étteremben. Nővére szintén a vendéglátásban dolgozik, aki tanácsokkal látta el, igaz, más, ha az ember kerekesszékes, teszi hozzá mosolyogva. Hajnalka nagyon izgatott, nem tudja, miként fogadják majd a vendégek, ha meglátják, hogy mozgássérült, illetve tud-e majd úgy teljesíteni, ahogy azt az étkezni érkezők elvárják.

A jászapáti születésű Farkas Bertalan tanulmányai végeztével egy multinál helyezkedett el, de ő is azonnal jelentkezett az állásra, amikor az egyik munkaerő-közvetítő portálon találkozott a hirdetéssel. Korábban diákmunkán már dolgozott a vendéglátásban, itt kasszás és felszolgáló pozícióban számítanak rá, így kamatoztathatja tapasztalatait a hatvan százalékban látássérült fiatalember.

Elárulja, hogy kollégáival remekül kijön, maradéktalanul pozitív az Ízlelőben a légkör. Azt mondja, még ki kell tapasztalniuk, kinek mi a gyengéje, de egy munkafolyamatot szerinte mindenki el tud pontosan végezni. Így figyelve egymásra, együtt jól haladhatnak. Remélem, sokan jönnek majd az elkövetkező hetekben, és nagy lesz a pörgés az étteremben – fejezi ki Bertalan reményeit, amelyet egyébként kollégái is osztanak.

A Kék Madár Alapítvány évek óta sikerrel foglalkoztat megváltozott munkaképességű embereket szekszárdi éttermében, az Ízlelőben. Amint Mészáros Andrea, az alapítvány ügyvezetője fogalmaz: hosszú út áll mögöttük, mire megnyithattak a fővárosban is egy éttermet. Szerettünk volna egy olyan helyet létrehozni, ahol fogyatékosok és épek a világ legtermészetesebb módján találkozhatnak egymással, építhetnek kapcsolatot – mondja az ügyvezető, aki azt tartja kívánatosnak: legyen hétköznapi, hogy sokféle ember megforduljon egy helyen. Kifejti: minden fogyatékos embert megillet az a választási szabadság, hogy azzá válhasson, aki lenni szeretne. Ebben nyújt segítséget számukra az alapítvány. Alázattal kísérni kell őket azon az úton, amit választottak – húzza alá Mészáros Andrea. Szekszárdon már bebizonyították, hogy – a vezetőket leszámítva – úgyis lehet éttermet üzemeltetni, ha minden alkalmazott fogyatékkal élő.

Most kidolgozták, hogyan lehetne terjeszteni az ötletet, létrehozni egy „társadalmi franchise”-t. Ehhez sok segítségre és forrásra volt szükségük. Nem születtünk egyformának, de ez nem jelenti azt, hogy fel kell adnunk – hangsúlyozza Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója. A pénzintézet vezetője felidézi, sokáig gondolkodtak, hogyan támogassák a projektet, végül az úgynevezett social bankinget választották, amely épp az ilyen kezdeményezések támogatására született.

A social banking a pénzintézetnek egy fejlődési út, lehetőség arra, hogy a profit és a pénzügyi eredmények mellett támogasson olyan szervezeteket, alapítványokat, amelyeket a kereskedelmi bankok üzleti megfontolásból nem tekintenének célközönségüknek. Hogy a pénzintézet jó helyre tette a pénzét, arra Jelasity Radován szerint bizonyíték a sok mosolygós arc, úgy véli, rögtön elfelejti minden hétköznapi problémáját, aki ide belép.

Az alapítvány ötletére fogékony volt a hegyvidéki önkormányzat is. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere elmondta, a Hegyvidék nyitott, elfogadó helyhatóság, büszkék arra, hogy hozzájárulhattak az Ízlelő létrehozásához. Ez már csak azért is igaz, mert a hely, ahol állunk, egykor a polgármesteri hivatal bejárata volt, ezt alakították át étteremmé.

Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet: vidéken sok jó ötlet születik, a szekszárdi példa nyomán „ízlelhetünk” finom ételeket immár a fővárosban is. A politikus szerint az Ízlelő a legjobb példa arra, hogy a fogyatékossághoz nem a sajnálaton keresztül kell közelíteni. Életre szóló, életet könnyítő segítséget kaphatnak a fogyatékos emberek, akik munkába állhatnak, és így a társadalom hasznos tagjának érezhetik magukat – fogalmazott az államtitkár.

A foglalkoztatást bővíteni szeretné a kormány, szövetségesnek hívják a cégeket, a civil szervezeteket, hogy segítsenek a rászorulóknak. Ezért 2019. január 1-jétől minden gazdasági társaságnak járulékmentessé tette a minimálbér kétszereséig a fogyatékossággal élők foglalkoztatását.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom